Jordi Bernet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jordi Bernet
Jordi Bernet op het San Diego Comic-Con 2011
Jordi Bernet op het San Diego Comic-Con 2011
Persoonsgegevens
Volledige naam Jorge Bernet Cussó
Geboren Barcelona, 14 juni 1944
Geboorteland Vlag van Spanje Spanje
Beroep(en) Striptekenaar
Oriënterende gegevens
Bekende werken Torpedo, Jonah Hex, Klaartje bij nacht
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Strip

Jordi Bernet (Barcelona, 14 juni 1944) is een Spaans striptekenaar, vooral bekend van de gangster stripreeks Torpedo en Jonah Hex. Hij werd geboren als zoon van een Spaans striptekenaar, Miguel Bernet. Hij maakte zijn debuut in strips op vijftienjarige leeftijd, met de voortzetting van de humoristische reeks van zijn vaders Doña Urraca (Mrs. Magpie).

Carrière[bewerken]

Hoewel hij zijn familie hiermee kon ondersteunen, voldeed het niet aan zijn artistieke ambities die werden geïnspireerd door artiesten als Hal Foster, Alex Raymond en Milton Caniff. Vanaf 1962 ontwikkelde Bernet een meer realistische stijl en nam hij kleinere opdrachten aan van Italiaanse en Britse uitgevers, totdat hij in 1965 begon te tekenen voor het Belgische stripblad Spirou/Robbedoes. Hij tekende de reeks Dan Lacombe met zijn oom Miguel Cussó als schrijver en creëerde een gelijksoortige reeks Paul Foran met schrijver José Larraz, maar vanwege bewerkingsbeslissingen bij Dupuis, beëindigde Bernet het samenwerkingsverband met Spirou. Zich richtend op de Duitse markt, werkte hij in de jaren zeventig samen met Cussó en schiep Wat 69, een sexy en grappige heldin voor het tijdschrift Pip, en Andrax, een scifireeks voor Primo, welke beide succesvol waren.

Later werk[bewerken]

Na de val van Franco keerde Bernet terug naar Spanje en werkte voor diverse stripbladen, zoals Creepy, de Spaanse versie van een Amerikaans stripblad, Metropol en Cimoc, al doende drie schrijvers ontmoetend met wie hij een productieve samenwerking zou vormen. Met Antonio Segura creëerde hij een fantasyserie van de amazone Sarvan, en de serie Kraken, waarin een monster wordt uitgebeeld die het riool in een toekomstig fascistische samenleving terroriseert.

Bernets werk in de Verenigde Staten betekende onder andere het tekenen van enkele Jonah Hex-verhalen.