Gebruiker:MigGroningen/Thermal Design Power

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Thermal Design Power (TDP) ook wel Thermal Design Point is een aanduiding voor het aantal watt dat een computerprocessor gebruikt, of dat aan geproduceerde warmte afgevoerd moet worden.

Onderdelen van een elektronische schakeling produceren warmte door de weerstand die materialen hebben bij het doorlaten van stroom. In geminiaturiseerde schakelingen als computers is het afvoeren van warmte van belang omdat deze beschadigd kunnen raken als de temperatuur te hoog oploopt. Ook batterijduur van draagbare apparaten maakt dat gestreefd wordt naar een lage TDP. Tot slot is een lage waarde ook van belang omdat veel computers met ventilatoren gekoeld worden. Minder warmteproductie betekent dat apparaten stiller kunnen werken.

Naarmate de rekenkracht van processoren toeneemt, wordt ook het stroomverbruik groter. Verbruikte een Pentium uit 1993 met een kloksnelheid van 75 MHz nog ongeveer 8W, vier jaar later was de processor opgevoerd naar 200 MHz en verbruikte al ruim 15W. Een actuele Intel Core 2 Quad verbruikt bij 2,93 GHz wel 130W.

Fabrikanten weten echter steeds efficiënter koppelingen te maken. Het aantal MHz per watt wordt steeds groter. Was dit bij de eerste Intel Pentium nog ongeveer 10 MHz/W, bij de Intel Pentium M processor was dit al 100 MHz/W. De speciaal op mobiele producten gerichte Intel Core Solo processor U1400 haalde bij 1,2 GHz met een verbruik van 5,5W alweer 218 MHz/W.

Ook worden van processoren met dezelfde eigenschappen zuinigere modellen geproduceerd. Zo produceert AMD de Athlon 64 X2 3800+, die op 2000MHz draait. De reguliere versie verbruikt 89W, de versie met de type-toevoeging EE (Energy Efficient) verbruikt 65W en de EE SFF (Energy Efficiënt for Small Form-Factors) slechts 35W.

Streefwaarden[bewerken | brontekst bewerken]

Over het algemeen verbruikt een gemiddelde PC tegenwoordig zo'n 90W voor de processor. In een laptop wordt een TDP van 20W als maximum gezien. Een computer die juist meer op prestaties gericht is, bijvoorbeeld het spelen van moderne computerspellen, kan wel een TDP van 125W hebben.

Voor Ultra-Mobile PC's worden processoren ontwikkeld die een TDP hebben van minder dan 5W.

Verschillende definities[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende fabrikanten kunnen TDP op verschillende manieren berekenen. Hierdoor kan het lastig zijn verschillende producten te beoordelen op hun respectievelijke stroomverbruik.

Zo kan de ene fabrikant het maximale verbruik in watt uitdrukken, terwijl de andere met de TDP de maximaal af te voeren warmte aanduidt. Een processor heeft een effecientie van ongeveer 70%, wat wil zeggen dat van elke watt die er aan stroom binnenkomt er ongeveer 30% verloren gaat aan warmte.

Ook kan de ene fabrikant met maximale wattages werken, terwijl de ander met gemiddelden werkt.

Verder lezen voor verder schrijven[bewerken | brontekst bewerken]

Tweakers.net over TDP