Gebruiker:MitchellTA/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

BrandMR is de eerste juridische dienstverlener die hulp door advocaten toegankelijk en betaalbaar maakt door het bieden van een voorspelbaar proces in vier overzichtelijke stappen tegen vaste prijzen. Het bedrijf is gestart in 2019 en is onderdeel van SRK Groep BV.


BrandMR
Motto of slagzin Regel Recht met BrandMR
Oprichting 2020
Sleutelfiguren Peter Leermakers (CEO); Peter Hoitinga (CMO); Wouter van Wijk (CFO); Melchior Spies (COO)
Hoofdkantoor Oude Middenweg 17
2491 AC Den Haag
Portaal  Portaalicoon   Economie

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De voorganger van SRK groep, initiatiefnemer van BrandMR (lees: Brandmeester), was Stichting SRK Rechtsbijstand, een onafhankelijk schaderegelingskantoor. Een verzekeringsmaatschappij biedt meerdere soorten verzekeringen aan. Hierdoor kunnen belangenconflicten ontstaan. Een verzekeraar mag daarom wel rechtsbijstandverzekeringen afsluiten maar niet zelf uitvoeren. Dit deed de Stichting SRK Rechtsbijstand tot 1 juli 2019  als onafhankelijk schaderegelingskantoor voor de verzekeraars:

  • AEGON Schadeverzekering N.V.
  • Goudse Schadeverzekeringen N.V.
  • NN Non-Life Insurance N.V.
  • JUWON Onderlinge Schademaatschappij U.A
  • Nationale-Nederlanden Schadeverzekering Maatschappij N.V.
  • de Vereende schade- en verzekeringswerken N.V. (Rialto Verzekeringen)
  • De Zeeuwse (Goudse Schadeverzekeringen N.V.)

De stichting SRK telde 320 juristen -waaronder ca. 60 advocaten- die allemaal gespecialiseerd zijn in een specifiek rechtsgebied. Samen beheersten zij alle rechtsgebieden die onder een rechtsbijstandverzekering zijn gedekt.

In 2018 besloten NN (Nationale Nederlanden) en Aegon de samenwerking met SRK op te zeggen. NN Groep en Aegon waren via een vereniging mede-eigenaar van Stichting SRK en wilde het bedrijf ontbinden. Het management van Stichting SRK Rechtsbijstand wilde dat voorkomen via een procedure bij de Ondernemingskamer. Stichting SRK hoopte via de Ondernemingskamer het weghalen van de verzekeringsportefeuille door NN Groep te blokkeren. Het kantoor wilde weten of die actie rechtsgeldig was. SRK had de rechter tevens gevraagd onderzoek te doen naar wanbeleid door NN en maatregelen te treffen ter bescherming van de belangen van de medewerkers en de andere verzekeraars. De Ondernemingskamer gaf NN Group en Aegon een veeg uit de pan in dit conflict. De rechter voor bedrijfsgeschillen verbood de twee verzekeraars hun lidmaatschap van SRK per 1 januari 2019 op te zeggen. De rechter voor bedrijfsgeschillen plaatste in zijn vonnis vraagtekens bij de handelswijzen van Aegon en NN. Vooral over het handelen van NN, goed voor 70% van de omzet van SRK, is de Ondernemingskamer niet te spreken. De rechters zagen NN in feite als een grootaandeelhouder, omdat de verzekeraar een grote vinger in de pap had bij het beleid en de strategie van SRK. Ook Aegon kreeg een tik op de vingers. Die verzekeraar zegde eind september op, precies op de dag dat SRK onderhandelde over een oplossing met NN. De Ondernemingskamer vond dat het tijdstip van opzegging 'vragen oproept'. Onder leiding van Ben Knüppe, door de Ondernemingskamer benoemd tot commissaris en bestuurder bij SRK zijn Stichting SRK rechtsbijstand en NN en Aegon vervolgens tot een akkoord gekomen, namelijk splitsing van de organisatie. NN ging door DAS voor de uitvoering van haar rechtsbijstandverzekering, Aegon met Arag en De Goudse, Juwon en De Vereende gingen samen met het management en een deel van de medewerkers verder met een nieuwe organisatie, SRK Groep BV. De oude SRK stichting bleef achter als Stichting VSZ voor de afwikkeling van de splitsing.

Het akkoord komt in de kern neer op de toezegging van werkzekerheid voor de achterblijvende werknemers en geld. SRK Groep ging verder in sterk afgeslankte vorm en ging zich veel meer op de markt van juridische hulp voor mensen zonder rechtsbijstandverzekering richten. Met deze splitsing is SRK Groep ontstaan per 1 juli 2019. Als onderdeel van de nieuwe strategie om zich meer op onverzekerde klanten te richten is BrandMR (lees: Brandmeester) ontwikkeld. Op 7 oktober 2019 ging de website brandmr.nl live. BrandMR is vervolgens landelijk geïntroduceerd op 13 januari 2020 met een reclamecampagne op televisie en internet.[1]

BrandMR, advocaten tegen een vaste prijs[bewerken | brontekst bewerken]

Uit een representatief onderzoek[2] van BrandMR uitgevoerd onder 1.047 Nederlandse mannen en vrouwen (18+), blijkt dat een kwart van de Nederlanders met een juridisch geschil geen rechtshulp inschakelt. Het aantal verzekerden voor rechtsbijstand slinkt en vergrijst, voor sociale rechtsbijstand geldt een inkomensgrens én advocaten worden vaak te duur gevonden.  Het gevolg is dat mensen hun recht niet halen. Er is sprake van een groep “rechtmijders”.

Alleen mensen met een beperkt inkomen, komen in aanmerking voor sociale rechtsbijstand. Het gemiddeld uurtarief van een advocaat is 222 euro[3]. “Sociale rechtsbijstand is voor velen geen optie omdat hun inkomen daarvoor te hoog is. Een advocaat is daarentegen vaak weer te duur en de uiteindelijke rekening te onzeker. Tel daarbij op dat de helft van de Nederlanders geen rechtsbijstandverzekering heeft en dat deze groep groeit.

Om rechtshulp toegankelijk te maken heeft BrandMR[4] een advocatendienst ontwikkeld voor mensen zonder rechtsbijstandverzekering. Door juridische hulp op te delen in vier heldere stappen en de stappen aan te bieden tegen een vaste prijs weet de klant precies waar hij/zij aan toe is. BrandMR combineert het gemak van een online dossier met de persoonlijke en vakbekwame advocaten.

Advocaat in loondienst[bewerken | brontekst bewerken]

De wijze waarop advocaten de praktijk mogen voeren is voorgeschreven in artikelen 5.2 en volgende van de Verordening op de advocatuur.[5] Lang mochten advocaten alleen opereren in een kantoor geleid door advocaten en met advocaten als aandeelhouder. De regels die door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) zijn opgesteld maken het voor advocaten in loondienst bij een rechtsbijstandsverzekeraar of schaderegelingskantoor onmogelijk om rechtsbijstand te verlenen aan onverzekerden. Deze beperking volgt uit de Verordening op de advocatuur (Voda). BrandMR wil juridische dienstverlening aanbieden via advocaten in loondienst aan onverzekerden. Dit bedrijfsmodel kreeg bij de start geen toestemming van de NOvA. BrandMR stelt dat de regelgeving en opstelling van de NOvA in strijd zijn met de Mededingingswet.

Cohen advocaat[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1980 poogt rechtsvoorganger van SRK Groep het recht toegankelijk te maken voor iedereen door beperkingen in de verordening op de advocatuur aangepast te krijgen met behoud van de kwalitatieve kernwaarden zoals in de advocatenwet beschreven: onafhankelijk, partijdig, deskundig, integer en vertrouwelijk. Het gaat hier om specifieke bepalingen uit de Verordening op de Advocatuur (Voda) die een bepaalde bedrijfsstructuur voor advocaten voorschrijven. Enkel advocaten mogen aandeelhouder zijn en het bestuur vormen van een advocatenkantoor. Dit beperkt de mogelijkheid voor alternatieve bedrijfsstructuren. Hierdoor komt de vrije mededinging in het geding. Het was rechtsbijstandsverzekeraars en schaderegelingskantoren namelijk niet toegestaan om advocaten in te zetten bij juridische hulp voor klanten met een rechtsbijstandverzekering.

Het kabinet-Kok vroeg in 1995 de werkgroep-Cohen te onderzoeken in hoeverre het – met behoud van de kwaliteit van de rechtspleging – mogelijk en zinvol is de mededinging tussen aanbieders van rechtsbijstand te bevorderen[6]. De werkgroep stelde vast dat het probleem op de markt voor rechtsbijstand veroorzaakt werd doordat het voor juristen in dienstbetrekking praktisch onmogelijk was zich als advocaat in te schrijven.

Een beëdiging als advocaat, gevolgd door een inschrijving op het tableau, volstaat om de hoedanigheid van advocaat te verkrijgen met alle bevoegdheden en plichten van dien. In zekere zin vormen het zijn van advocaat-stagiaire, -medewerker of partner nu eerder financieel economisch bepaalde stadia in een advocatenloopbaan. Een bijzondere figuur is de advocaat in dienstbetrekking, dat wil zeggen werkzaam buiten de contouren van een advocatenkantoor. Van oudsher werd de advocaat die in dienstbetrekking praktijk voerde niet meer dan gedoogd. Daar kwam rond 1970 verandering in. Eerst had de Hoge Raad in 1957 al uitgemaakt dat loondienst geen aanleiding tot verzet mocht geven. Daarop nam de NOvA een verordening aan die praktijkuitoefening in specifieke dienstbetrekking, namelijk anders dan in dienst van een advocatenkantoor, min of meer uitsloot. Pas onder druk van SRK en op voorzet van de werkgroep-Cohen werd de advocaat in dienstbetrekking in de verordening van de NOvA erkend (vandaar dat zij ook wel Cohen-advocaten genoemd werden.) Deze verordening vormt een nadere regeling op het algemene voorschrift dat een advocaat geen praktijk in dienstbetrekking mag uitoefenen indien daardoor de vrijheid en onafhankelijkheid in de uitoefening van zijn beroep, met inbegrip van de behartiging van het partijbelang en de daarmee samenhangende vertrouwensrelatie tussen de advocaat en zijn cliënt, in gevaar kunnen worden gebracht. De advocaat in dienstbetrekking zoals die sinds 1996 is toegelaten, kent twee hoofdvormen: ten eerste, de bedrijfsjurist dan wel de jurist van een overheidsorgaan die op het tableau is toegelaten. Deze advocaat is alleen bevoegd om binnen die dienstbetrekking uitsluitend op te treden voor zijn werkgever, met werkzaamheden die in hoofdzaak zijn gericht op de uitoefening van de rechtspraktijk. Ten tweede, is er de advocaat in dienstbetrekking bij een rechtsbijstandsverzekeraar of andere werkgever waarbij die advocaat zijn rechtshulp verleent ten behoeve van de werkgever of aan derden, bijvoorbeeld de leden van de vakbond waar de advocaat in dienst is of de verzekerden bij een rechtsbijstandsverzekeraar.

In Nederland is reeds geruime tijd aanvaard dat een advocaat in dienstbetrekking werkzaam kan zijn Het College van Afgevaardigden van de NOvA heeft regelingen vastgesteld waaraan de advocaat in dienstbetrekking en zijn werkgever zijn gebonden. Volgens de verordening is de werkgever van een advocaat in dienstbetrekking verplicht een professioneel statuut te ondertekenen en zich daarmee te verbinden om een onafhankelijke praktijkuitoefening te eerbiedigen en de ongestoorde naleving van de beroeps- en gedragsregels van de advocaat te bevorderen, inclusief die met betrekking tot zijn geheimhoudingsplicht en verschoningsrecht. De Hoge Raad hechtte bijzondere waarde aan het professioneel statuut, dat in de relatie tussen advocaat en cliënt (werkgever) een waarborg moet vormen voor een onafhankelijke praktijkuitoefening.

Het duurde tot 1998 voordat de advocaten in loondienst ook echt een feit was. In 2002 werd het dankzij de inspanningen van Stichting SRK Rechtsbijstand mogelijk voor rechtsbijstandsverzekeraars om advocaten in loondienst aan te nemen en in te zetten voor juridische hulp aan klanten met een rechtsbijstandverzekering.

BrandMR, advocaat in loondienst voor niet verzekerden[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de start van BrandMR in oktober 2019 is met de NOvA contact gezocht voor het initiatief om ook advocaten voor niet verzekerden in te zetten. De NOvA stond niet open voor deze uitzondering op de verordening.

BrandMR heeft daarom de hulp van de politiek opgezocht. Uit het onderzoek van SEO Economisch Onderzoek[7] volgt namelijk dat het bedrijfsmodel van BrandMR tot dezelfde productmarkt behoort als traditionele advocatenkantoren. Behalve door het aanbieden van juridische dienstverlening door advocaten in loondienst kenmerkt BrandMR zich ook door het hanteren van vaste prijzen per onderdeel van de juridische dienstverlening. De conclusie van één markt is gebaseerd op de uitkomsten van de uitgevoerde vignettenanalyse

onder ruim 1.500 respondenten. Deze conclusie wordt, kijkend naar de aanbodkant, bevestigd aan de hand van desk research en de gesprekken met zes juridische en economische professionals.


De verschillende bedrijfsmodellen moeten in staat worden geacht dezelfde dienstverlening

aan te bieden in het hypothetische geval dat de beperking uit de Voda niet zou bestaan.

De impact van deze beperkingen is uit te drukken in consumentensurplus.

Indien het BrandMR wordt toegestaan om via advocaten haar dienstverlening

aan te bieden, zal het consumentensurplus naar verwachting met zo’n tien procent toenemen bleek uit het SEO onderzoek. De situatie met de beperking uit de Voda schaadt dus het belang van consumenten. Daarnaast geven de geïnterviewde in het onderzoek aan dat de beperking en de opstelling van de NOvA een belemmeringvormen voor de toetreding van nieuwe bedrijfsmodellen, het aantrekken van investeringen en het innoveren en meer stroomlijnen van de juridische dienstverlening. De Voda-beperking beschermt de huidige aanbieders en schaadt daarmee potentiële toetreders tot de markt.


De beperking van de mededinging door de regelgeving in de VODA en de weigering van de NOvA om BrandMR toe te staan advocaten in te zetten was voor Tweede Kamer lid Jeroen van Wijngaarden reden om Kamervragen te stellen aan minister van rechtsbescherming Sander Dekker. De minister kan niet direct ingrijpen op de regelgeving in de VODA maar beloofde wel in gesprek te gaan met de NOvA. De NOvA maakte hier naar oordeel van de Tweede kamer te weinig tempo in waardoor Jeroen van Wijngaarden en collega Kamerlid Chris van Dam van het CDA een motie indiende om de minister in te laten grijpen via de Advocatenwet als de NOvA niet voor eind 2020 met een oplossing voor de beperkingen in de VODA zouden komen. Deze motie is door een meerderheid van de Tweede kamer aangenomen. In december 2020 stemde het College van Afgevaardigden van de NOvA in met een tijdelijk experiment om rechtsbijstandverzekeraar en schaderegelingskantoren toe staan advocaten in te zetten voor klanten zonder rechstbijstandverzekering.

Het experiment “Advocaat in Loondienst voor niet-verzekerden”[bewerken | brontekst bewerken]

Op donderdag 3 december stemde het College van Afgevaardigden in met een tijdelijk experiment van 5 jaar. De belangrijke advocatuurlijke kernwaarde onafhankelijkheid blijft tijdens het experiment intact doordat het merendeel van de bestuurders van deelnemende rechtsbijstandsverzekeraars zelf advocaat moet zijn. Het experiment gaat in per 1 januari 2021.

Het experiment duurt maximaal vijf jaar en is onderdeel van een breder onderzoek naar een mogelijk nieuw systeem van regelgeving rond toegestane bedrijfsstructuren voor advocaten. Parallel aan het experiment wordt breder onderzoek gedaan en nagedacht over de mogelijkheden van een meer fundamentele systeemwijziging, waarbij het waarborgen van de behoorlijke praktijkuitoefening conform de kernwaarden van de advocaat op een ander niveau, namelijk op de persoon van de advocaat, in de regelgeving wordt ingebouwd[8][9].

BrandMR is per 1 maart 2021 gestart met de inzet van advocaten. Om aan de regels van NOvA experiment te voldoen moest bestuurder van SRK Groep, Peter Leermakers, waar BrandMR onder valt eerst beëdigd worden tot advocaat. Ook zal hij de Beroepsopleiding Advocaten moeten volgen.

De organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

BrandMR is een onderdeel van SRK Groep, een juridisch dienstverlener voor hulp aan particulieren, ondernemers en de overheid. Een grote groep mensen en bedrijven ervaren een hoge drempel om hun recht te halen en onzekerheid m.b.t. kosten en de uitkomsten blokkeert hen daarbij. Met BrandMR maakt het juridisch proces eenvoudig en duidelijk en de kosten voorspelbaar. Zo weet de klant altijd waar hij/zij aan toe is. SRK Groep BrandMR wordt geleid door de directie van SRK Groep

Naam Functie
Peter Leermakers Algemeen directeur
Peter Hoitinga Marketing directeur
Wouter van Wijk Financieel directeur
Melchior Spies Operationeel directeur

Bij BrandMR werken in 2021 20 advocaten in loondienst. Het totaal aantal medewerkers bij SRK groep is 148 medewerkers. SRK Groep bestaat naast BrandMR ook uit: Pals Letselschade, BSA en SRK Rechtsbijstand.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • BrandMR won in haar eerste jaar een Gouden Spinaward 2020 in de categorie Best Digital Service Idea en werd genomineerd in de categorie Disrupter bij de Dutch Interactive Awards.
  • Naar de muziek uit de BrandMR reclame is veel gevraagd. Daarom is deze muziek in 2021 uitgebracht op muziekplatform Spotify.

  1. Rechtsbijstandverlener begint proces tegen NN Groep en Aegon. FD.nl. Geraadpleegd op 7 oktober 2021.
  2. Onduidelijkheid en kosten redenen om rechtshulp te mijden. www.brandmr.nl. Geraadpleegd op 7 oktober 2021.
  3. Kleos Benchmark Advocatuur 2020 n= 237, kleine- en middelgrote advocatenkantoren, Wolters Kluwer Legal & Regulatory.
  4. Hoe we werken - Jij bepaalt hoe ver je wil gaan. www.brandmr.nl. Geraadpleegd op 7 oktober 2021.
  5. Artikel 5.2 Wijzen van uitoefening van de praktijk | Regelgeving Advocatenorde. regelgeving.advocatenorde.nl. Geraadpleegd op 7 oktober 2021.
  6. Rapport van de commissie Wat is een advocaat?, Dit is een advocaat. Nederlandse Orde van Advocaten. Geraadpleegd op 7 oktober 2021.