Gebruiker:Moihello/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Prima (PR)
Provincie van Italië Vlag van Italië
Kaart met ligging provincie
Kaart met ligging provincie
Situering
Regio Medici
Algemeen
Oppervlakte 448 km²
Inwoners 96.747
(215,9 inw./km²)
Hoofdstad Agro
Overig
Hoogste punt Mont Prima(1418m)
Aantal gemeenten 16
Portaal  Portaalicoon   Italië

Prima is een provincie van de Italiaanse regio Medici, in de subregio Insula Striate. De hoofdstad is Agro, met zo'n 25.000 inwoners. De grootste stad is Agro Nove met 33.000 inwoners. Van de 96.747 inwoners woont ruim 85% in steden. Prima telt 16 gemeenten, waarvan ongeveer 8 meer dan 1000 inwoners hebben. De hoogste berg is Mont Prima (met 1418 meter), alhoewel Mont Sarinda (1416 meter) bijna even hoog is.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Prima is een heuvelachtige provincie, alhoewel het één van de laagst gelegen provincies is van Insula Striate (na Regno). Het hoogste punt is Mont Prima, met 1418 meter. Op Mont Prima ligt een heel klein dorpje (Cità de Prima), maar een zeer grote kathedraal; Sancte de Cità de Prima.

Prima telt slechts één meer; Lago Gustavo, en slechts 5 rivieren, waaronder; Rio Ampicheo en Rio Gleio. Geen van de rivieren is bevaarbaar voor schepen. Vanaf de top van Mont Prima is er een zeer mooi uitzicht op Monte de Medici, die met meer dan 2000 meter de hoogste berg van Medici is.

Een groot deel van Prima wordt gebruikt voor agricultuur. Toch zijn er nog verscheidene bossen en genieten ruim 2,5 miljoen toeristen per jaar van de mooie stranden.

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

De M-1 loopt horizontaal door Prima heen. Het snelheidslimiet hier is 120 km p/u. De doorgaande wegen worden genummerd met PR. Er zijn 16 doorgaande wegen. De snelheidslimieten zijn of 80 km p/u of 60 km p/u. In steden word het automatisch verlaagt naar 50 km p/u.

Tussen Agro en Agro Nove ligt een klein vliegveldje; Aeroporto de Agro Nove e Agro. 99% van de toeristen komt echter vanaf Aeroporte Internacional de Regno.

Er zijn geen havens te vinden in Prima.

Een treinspoor loopt tussen Agro en Citate Di Ravello, het enige treinspoor van Medici.

Veel mensen nemen de bus om van plaats naar plaats te rijden. De 1111 bus rijd van Agro Nove naar Costa Cecilia, een mooi strand in Noord-Medici. Die reis duurt meer dan 4 uur.