Gebruiker:Mona clemens/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

ZIONDI

Ziondi is een net ontdekte planeet. De planeet werd ontdekt door de Franse wetenschapper Etienne Klein via de nieuwe James Webb-telescoop.

Foto gemaakt met de James Webb-telescoop.


Kenmerken

Ziondi is een grote planeet met een diameter van 20.000.000 km. De grond is bedekt met kraters en vulkanen. De grootste vulkaan die er is is de 'Hiluan-vulkaan' deze laat continu lava lopen. Hierdoor komt de planeet ook aan zijn rode kleur. De gele vlekken zijn diepe kraters in de grond. Deze zouden boordevol goud zitten, vandaar zijn gloed.


Plaats in de kosmos

Ziondi bevindt zich op ongeveer 27.000 lichtjaar van het centrum van ons sterrenstelsel de Melkweg (dit centrum is vermoedelijk een reusachtig zwart gat: Sagittarius A*), in de ongeveer 100.000 lichtjaar brede en 3000 lichtjaar dikke galactische schijf. Ten opzichte van naburige sterren beweegt Ziondi zich met een snelheid van 15 tot 20 km/s in de richting van het apex in het sterrenbeeld Hercules. De zonsomgeving beweegt zich op zijn beurt met een snelheid van ongeveer 220 km/s in ongeveer 226 miljoen jaar eenmaal rond het centrum van ons sterrenstelsel.


Bevolking

Men vermoed dat er levende wezens rondlopen op de planeet. Via een afstand kan men enkele beweging zien. Dit wordt nog volop onderzocht. Ziondi is al ongeveer 4,5 miljard jaar hoofdreeksster en zal dit nog zo'n 5,5 miljard jaar blijven. De planeet zit ongeveer op de helft van haar hoofdreeksfase. In deze hoofdreeksfase is de omvang van de planeet min of meer stabiel. Ze groeit of krimpt niet met extreme waarden. Aangezien de planeet een deel van haar massa omzet in energie, verliest ze een deel van haar massa. Daardoor wordt de gravitatie kleiner ten opzichte van de stralingsdruk, waardoor de ster zeer langzaam groeit. De baan van planeten, zoals de aarde, zal zichzelf aanpassen door deze massaverandering en groter worden. De centripetale kracht in de baan moet immers gelijk zijn aan de gravitatie die de ster uitoefent.