Gebruiker:Muijz/Effeietsanders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Patricia Remak was natuurlijk niet de eerste ietwat hysterische persoonlijkheid die met enige juridisch aandoende ketelmuziek de eigen biografie gecensureerd trachtte te krijgen. Hein van Meeteren ging haar voor. Was het inzake Remak de meeste mensen wel duidelijk dat bukken een ernstige vergissing zou inhouden - de zogeheten verantwoordelijken bevinden zich toch helemaal niet in Nederland beste Ronald? - inzake haar voorganger wisten verschillende personen niet hoe snel zij de hem onwelgevallige passages uit zijn biografie moesten poetsen.

Daar ontstond enige discussie over, en vervolgens schreef Effeietsanders de verlossende woorden:

Een neutraal iemand die er verder NIETS mee te maken heeft herschrijft de omstreden passages Muijz, van Meeteren of enige andere betrokkene uit de eerste hand bemoeit zich op *generlei wijze* meer met het artikel. Dus ook niet in overlegpagina's. Het artikel wordt semi-beveiligd, en de herschrijver houdt de wijzigingen eraan in de gaten Vervolgens vermijden van Meeteren en Muijz elkaar in ieder geval op Wikipedia. Als zij contact willen hebben met elkaar, doen zij dat vai de email. Schelden, beschuldigingen enz. zou dan komen te staan op een blokkade en een revert

Ik kon mij daar wel in vinden, ook al wist ik dat dit tot een onvolkomen artikel zou leiden. Ik heb dan ook niets meer in het artikel gewijzigd, op één kort moment van verstandsverbijstering na toen ik mij verstoutte een komma te verbeteren, wat mij prompt op een berisping door Effeietsanders kwam te staan.

Daarentegen ging mijn opponent rustig door. Krassen, wissen, herschrijven, dreigen met de rechter, dreigen naar Jimbo Wales af te reizen, een buurvrouw/kennis/vriendin/advocaat/sokpop (doorhalen wat u niet van toepassing lijkt) inschakelen, in mijn commentaar krassen; niets was Hein van Meeteren te dol om zijn zin door te drijven.

Ook op mijn overlegpagina was de goede man te vinden - ondanks het ons opgelegde contactverbod - en het voorlopig dieptepunt in deze langdurige herrie was Heins bewering dat ik zijn kinderen zou hebben bedreigd. Laster waartegen ik mij van deze gemeenschap - of althans de dienstdoende moderatortjes - niet mocht verdedigen.

Moe van het gedram van enkele spoorweggekken heb ik mij dit jaar voor het eerst twee maanden niet met Wikipedia bemoeid. Ik was nog nauwelijks terug, en had net mijn eerste artikel sinds de break geschreven, of wie meende mij te moeten aanspreken op onvolkomenheden daarin? Juist.

Ik kan mij niet herinneren dat Effeietsanders ernstig tegen Hein is opgetreden. Waar ik werd berispt om het editten van één komma, daar heeft Effeietsanders rustig toegelaten dat Hein zich eindeloos met het artikel over zichzelf bleef bemoeien, dat Hein contact met mij zocht, dat Hein laster jegens mij pleegde, en dat Hein het artikel over de Digitale Burgerbeweging herschreef.

Zoiets vind ik weinig consequent en niet getuigen van veel ruggegraat. En omdat ik vind dat moderatoren consequent behoren te zijn en ruggegraat behoren te hebben, heb ik geen vertrouwen meer in Effeietsanders als moderator. Al zal Effe best een beminnelijk mens zijn, met veel kwaliteiten. (Dat hij zich inzet voor de Wikimedia Foundation, Thoth, zou hier overigens los van behoren te staan.)

Bovenstaande schreef ik weken geleden - op de laatste zin na. Weinig verrassend vond ik het om in 'stemverklaringen' van het 27IQ-gilde van alles over mijn motieven te lezen, zonder dat de schrijvertjes in kwestie zelfs maar de moeite hadden genomen even contact met mij op te nemen om te horen waarom ik geen vertrouwen meer in Effeietsanders had. Dat ik geen vertrouwen heb is overigens persoonlijk, dat klopt. Vertrouwen is doorgaans iets persoonlijks. Het is echter geen afkeuring van de persoon die achter Effeietsanders schuilgaat.

Nee, mij gaat het veeleer om het bepaalde op de pagina Niet dreigen met juridische actie alwaar te lezen valt: "Het dreigen met juridische acties tegen Wikipedia is onbehoorlijk, en als je besluit je stappen door te zetten, word je mogelijk geblokkeerd totdat het afgehandeld is, om verdere escalatie te voorkomen." en "Ook laster en smaad worden niet getolereerd op Wikipedia."

Hiervan is mij niet gebleken. Door niet op te treden heeft Effeietsanders als moderator de deur opengezet voor dreigen met juridische actie en het omgehinderd verspreiden van laster als tactieken om op Wikipedia je zin door te drijven. Dat vind ik gedrag een moderator onwaardig.

Muijz 16 jul 2008 22:33 (CEST)