Gebruiker:Muijz/Kladblok7

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vier problemen[bewerken | brontekst bewerken]

(Collega Hermanca lijkt hier niet meer actief te zijn. Ik zet onderstaande toch maar op zijn overlegpagina. Als een andere locatie beter is hoor ik het graag.)

Ik heb enkele door Hermanca geschreven hoorspelartikelen bekeken en de discussies hierboven gelezen. Er zijn m.i. vier problemen.
Twee hiervan betreffen de categorisatie:

  • voor de categorisatie wordt alfabetisch gesorteerd op eerste woord van de titel, ook als dit bijvoorbeeld een lidwoord is
  • de hoorspelen zijn gecategoriseerd als Nederlands hoorspel, ook indien het om vertalingen gaat

Het derde probleem is ernstiger. Het intro van een handjevol artikelen dat ik heb bekeken is opgebouwd volgens dit stramien:

<Nederlandstalige titel> is een hoorspel van <naam buitenlandse auteur>. <Duitstalige titel> werd op <datum> uitgezonden door <Duitse omroep>. <Nederlandse vertaler> vertaalde het en het werd uitgezonden op <datum> door <Nederlandse omroep>.

Aldus wordt steeds de indruk gewekt dat het om een Duitstalig hoorspel gaat dat in het Nederlands is vertaald. (De categorie zou dan dus Duits hoorspel moeten zijn - zoals hierboven door collega Zanaq reeds opgemerkt)
Maar die in Duitsland uitgezonden hoorspelen betreffen in de gevallen die ik heb nagekeken steevast vertalingen naar het Duits van hoorspelen door auteurs uit Oost-Europa in hun geboortetaal (Kroatisch, Pools, Tsjechisch). De lezer wordt dus helemaal op het verkeerde been gezet; het zijn géén Duitstalige hoorspelen, ook al wordt dat door het vermelden van de Duitstalige titel wel gesuggereerd. De datum van uitzending door een Duitse omroep was waarschijnlijk ook niet de eerste uitzenddatum; zo zijn de hoorspellen van Zvonimir Bajsič eerder uitgezonden door Radio Zagreb.
M.i. zouden al deze artikelen moeten worden nagelopen. Aan de hand van de online databank van de ARD moet dan de oorspronkelijke titel erbij worden gezocht, plus het oorspronkelijke jaar van verschijnen. (Plus de nationaliteit van de schrijver, voor een correcte categorisatie.)

Het vierde probleem is het meest ernstig: waar is het beschrevene eigenlijk op gebaseerd? Ik heb geen bronvermeldingen aangetroffen.

Muijz (overleg) 19 jun 2019 18:15 (CEST)

(bron)