Gebruiker:Mvdleeuw/Plooijerijen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gelderse Plooierijen of kortweg plooierijen is de naam waaronder de machtsstrijd tussen de zittende regenten en de burgerij begin 18de eeuw in het gewest Gelre bekend is geworden. Nadat de burgerij en de colleges van gemeenslieden onder Willem III van Oranje van de macht waren uitgesloten, probeerden ze nu meer politieke invloed te krijgen. Dit leidde in de periode 1702–1708 niet alleen tot grote ongeregeldheden in de steden Arnhem, Nijmegen en Zutphen, maar ook in kleinere steden.

De plooierijen beperkten zich in 1703 niet alleen tot Gelre, ook Utrecht en Overijssel werden getroffen door deze oproeren (echter niet zo hevig als in Gelre). In Utrecht waren vooral onlusten in Rhenen en Amersfoort, in Overijssel in Deventer, Rijssen, Vollenhove en Steenwijk.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In het rampjaar 1672 kostte het de Franse en Munsterse troepen weinig moeite om de gewesten Gelderland en Overijssel in te nemen. In Holland werd dit gezien als een verwerpelijke vorm van lafheid. In verband daarmee had Willem III de benoeming van nieuwe stadsbestuurders in de gewesten naar zich toegetrokken. Deze benoeming zou eenmalig plaatsvinden, maar bleek al snel een permanente regeling te zijn geworden. Veel families die voor 1672 de dienst in de diverse steden hadden uitgemaakt waren buitenspel gezet.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • W.F. Wertheim, A.H. Wertheim-Gijse Weenink, Burgers in verzet tegen regenten-heerschappij, onrust in Sticht en Oversticht 1703-1706', ISBN 90-6012-274-7
  • W.F. Wertheim, A.H. Wertheim-Gijse Weenink, Burgers in verzet tegen regenten-heerschappij, onrust in Sticht en Oversticht 1703-1706', ISBN 90-6012-274-7

[[Categorie:Geschiedenis van Gelre]]