Gebruiker:Neushorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Welkom op mijn gebruikerspagina.

Ik schrijf zo nu en dan een stukje op Wikipedia over onderwerpen die ik interessant vind.

Ooit hield ik eindeloze lijsten bij van artikelen die ik geschreven heb, dat vind ik niet interessant meer. De kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit.

Mijn missie is om in helder taalgebruik te schrijven. Ik werk in het basisonderwijs en merk vaak dat kinderen teksten op Wikipedia niet begrijpen. Sterker nog, sommige van de teksten waarvoor ik om hulp wordt gevraagd, begrijp ik zelf ook niet!

Op dit moment vind ik het leuk om me te verdiepen in de vroege geschiedenis van tramlijnen in Nederland en schrijf daarover. Veel van de artikelen die ik lees over dit onderwerp zijn interessant voor iemand die heel veel van spoorwegen afweet, maar voor een leek is het moeilijk te begrijpen.

Het gebruik van moeilijke woorden is niet moeilijk. Wat wel moeilijk is: makkelijke woorden gebruiken.

Zie ook: Moeilijkewoordenwoordenboek

"De BT liquideerde". Wie er werd geliquideerd, werd helaas niet vermeld. Een spannend plot!

Wie begrijpt het nog?[bewerken | brontekst bewerken]

"In 1901 werd de exploitatie van de normaalsporige en interlokale tramlijn Utrecht - Zeist overgenomen van de STM door de NCS. Deze besloot tot indienststelling van een stadstramlijn over het Utrechtse traject. Dit werk werd uitgebaat door de UTM.

Het stadstraject (de paardentram) van de STM tussen het Rhijnspoorstation en de halte Biltstraat werd hierop opgeheven, zodat op dit traject alleen de streektram overbleef".

  • Veel indirect taalgebruik "de exploitatie werd, deze besloot tot, dit werk werd, het stadstraject werd"
  • Onduidelijke verwijzingen (deze, dit werk)
  • Enorm lang onderwerp in de zin (de exploitatie van de normaalsporige en interlokale tramlijn Utrecht - Zeist)
  • Onlogisch oorzaak - gevolg (de NCS nam de exploitatie over, de NCS besloot een stadstramlijn in te stellen, de UTM ging dit in opdracht van de NCS verzorgen. Als gevolg hiervan stopte de STM met de stadstramlijn. Als gevolg daarvan reed er alleen nog meer een streektram)
  • Veel gebruik van moeilijke woorden (exploitatie, normaalsporige, interlokale, indienststelling, uitgebaat)
  • Gebruik van een synoniem waar het niet handig is (interlokale tramlijn en streektram).

Veel leesplezier gewenst met de artikelen over tramlijnen!

O ja, voor de mede-liefhebber: ik ben meer geïnteresseerde in de infrastructuur dan in wat erop heeft gereden. Vul vooral aan als je daar meer over weet, maar alsjeblieft, noem het geen "rollend materieel". Of doe het in ieder geval met een koppeling naar de pagina rollend materieel.

Groeten Simon