Gebruiker:Nick Nijhuis/Thought leader

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een Thought Leader is een individu of organisatie met de kwaliteiten voor 'Thought Leadership'. Thought Leaderhip is het tonen van een vernieuwend, productoverstijgend perspectief op actuele thema's en dit vertalen in acties die een positieve verandering of vernieuwing aanzwengelen, ook bij anderen [1][2]. Een thought leader is een autoriteit op een thema of vakgebied wiens kennis wordt gevraagd, gewaardeerd en gevolgd door anderen [3]. Het kan een expert, historisch persoon of algemeen erkend 'wijs persoon' zijn.

Betekenissen[bewerken | brontekst bewerken]

Vraagbaak[bewerken | brontekst bewerken]

Een Thought Leader kan worden gezien als 'vraagbaak' die consequent de belangrijkste vragen van de doelgroep over een bepaald onderwerp beantwoordt. Thought leaders worden vaak gevraagd om te spreken op congressen, zakelijke bijeenkomsten, conferenties of webinars om hun inzichten te delen met geïnteresseerden in het onderwerp. In een artikel uit 1990 in de marketingsectie van de Wall Street Journal gebruikte Patrick Reilly de term "thought leader publicaties" om naar toonaangevende tijdschriften met vernieuwende inzichten te verwijzen. [4] Joel Kurtzman (1994), hoofdredacteur van het tijdschrift Strategy & Business, omschreef het de thought leader als vraagbaak toen hij zei: “Een thought leader wordt door collega's, klanten en branchedeskundigen erkend als iemand die door en door begrijpt wat het bedrijf doet, welke behoeften de klanten hebben en wat de markt is waarin ze opereren. Thought leaders hebben originele ideeën, unieke perspectieven en nieuwe inzichten." [5] In het vorige decennium werd de term opnieuw vormgegeven door marketeers. Thought Leadership is belangrijk voor zowel B2C- als B2B-bedrijven. Thought leaders inspireren klanten en stakeholders om te handelen en bij te dragen aan de positieve verandering. [6] Het beïnvloeden van een thema door positieve veranderingen aan te zwengelen - thought leadership - is in potentie een succesvol businessmodel en sterke marketingstrategie. Het wordt gezien als een manier om de vraag naar een product of dienst te vergroten of te creëren. Hightechbedrijven publiceren vaak white papers met analyses van de economische voordelen van hun producten als vorm van marketing. Deze onderscheiden zich van technische white papers. Adviesbureaus publiceren regelmatig huisrapporten, bijv The McKinsey Quarterly, [7] AT Kearney Executive Agenda, [8] Strategy & 's Strategy and Business, [9] of Deloitte Review [10] waar ze de resultaten van onderzoek, nieuwe managementmodellen en voorbeelden van het gebruik van consultingmethodologieën publiceren. [11]

Kritiek op het begrip en het concept[bewerken | brontekst bewerken]

De uitdrukking "thought leader" wordt door sommige schrijvers genoemd als een irritant voorbeeld van zakelijk jargon [12]. Het tijdschrift Forbes riep de term "thought leader" in 2013 uit toe een van "de meest irritante" zakelijke modewoorden en clichés van het Amerikaanse bedrijfsleven. [13] Kevin Money en Nuno Da Camara zijn binnen de University of Reading verbonden aan het John Madejski Centre for Reputation, onderdeel van het Henley Management College. Zij schrijven dat de vage aard van de uitdrukking ('wat is thought leadership en wat is het niet') bijdraagt aan de reputatie ervan onder cynici als "betekenisloos management jargon." [14] Sommige schrijvers, zoals Dorie Clark, een medewerker van Harvard Business Review, hebben de uitdrukking verdedigd terwijl ze het erover eens waren "dat het erg tricky is als mensen zichzelf opinieleiders noemen, omdat dat een beetje egoïstisch klinkt." [15] New York Times-columnist David Brooks bespotte de levenscyclus van de rol in een satirische column met de titel "The Thought Leader", gepubliceerd in december 2013. [16]

Een parodie op de term werd in 2016 door Chris Kelly gepubliceerd in het programma 'This is That' op de Canadese televisie. Door het imiteren van TED-talks ontlokt Kelly reacties van het publiek. Hij illustreert hiermee dat hij door het toepassen van bekende marketingtechnieken de indruk kan wekken een spreker met veel kennis te zijn. [17]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 

  1. https://www.youtube.com/watch?v=ojdK5_bPsAo
  2. Thought leader maakt écht impact. NickLink. Digital marketing (23 mei 2021). Geraadpleegd op 26 mei 2021.
  3. "What Is A Thought Leader?". Forbes. 2012-03-16. Retrieved 2014-02-15.
  4. Patrick Reilly, "'Thought' Magazines Weather Ad Storms." Wall Street Journal, Nov. 9, 1990
  5. John Hall, Forbes, 2019-11-03
  6. Michael Brenner on May 23, 2019 in Content Marketing
  7. "McKinsey Quarterly | McKinsey & Company". Mckinsey.com. 2013-10-06. Retrieved 2014-02-15.
  8. "Executive Agenda - A.T. Kearney". Atkearney.com. 2011-03-11. Archived from the original on 2014-02-19. Retrieved 2014-02-15.
  9. Ludwig, Helmuth (2014-02-11). "strategy+business: international business strategy news articles and award-winning analysis". Strategy-business.com. Retrieved 2014-02-15.
  10. "Deloitte Review - A semiannual publication for business leaders". Deloitte.com. Retrieved 2014-02-15.
  11. http://www.eclicktick.com/AgileDemandCreation.docx
  12. Wendy Webb, Attention Thought Leaders and Evangelists: Your Business Jargon Is Annoying, National Federation of Independent Business (December 3, 2015).
  13. Brett Nelson, Business Jargon Bracketology: Which Annoying Corporate Buzzword, Cliché Or Euphemism Will Win Forbes' NCAA-Style Tourney? Vote Now!, Forbes (February 5, 2015).
  14. Kevin Money & Nuno Da Camara, Comment: Is thought leadership a cutting edge strategy or meaningless management speak? Financial Times (December 2, 2007).
  15. Why the Term "Thought Leader" Isn't Gross, Harvard Business Review Ideacast (Dorie Clark interview by Sarah Green Carmichael) (October 1, 2015).
  16. David Brooks, "The Thought Leader", The New York Times, December 17, 2013.
  17. https://www.avclub.com/article/deconstruction-all-ted-talks-itself-ideal-ted-talk-238070

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Neologisme]] [[Categorie:Systeem denken]] [[Categorie:Leiderschap]]