Gebruiker:Niels Vermeersch/Victor van Dixmude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

geen heldere begindefinitie, lijkt een stukje tekst van elders, lemma behandelt niet een biografie van deze persoon wat encyclopedische relevantie aangeeft, maar handelt eigenlijk over de heerlijkheid en hoe die georganiseerd was en verierf dus vlag dekt lading niet. Over de persoon staat enkel wat ie was en waar hij begraven is. Relevantie zo onduidelijk

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Één van de toeristische bezienswaardigheden in Hooglede is de Sint-Amanduskerk. Achteraan de kerk bevindt zich het arduinen praalgraf van Victor van Dixmude. Hij was ca. 1500 de heer van de heerlijkheid Volmerbeke.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Victor is de zoon van Jan van Dixmude en Marie van Volmerbeke. Hij was gehuwd met Leonarda van Grysperre en had samen met haar één zoon, die net als zijn vader Victor noemde.

In tegenstelling to velen denken is Victor van Dixmude niet van adel. Het geslacht 'Dixmude' was een patricische familie die zich vooral bezig hield met handel en industrie, vanuit hun positie kwamen zij op voor de stedelijke vrijheden. Het bezit van een heerlijkheid was niet een bewijs voor een adellijke status. Wel was het geslacht 'Dixmude' verwant met enkele adellijke families. De eerste van Dixmude die tot de adel behoorde was Jan van Dixmude (1567).

Volmerbeke[bewerken | brontekst bewerken]

De heerlijkheid Volmerbeke was een leen van het Hof van Wulfswinkel, dat in handen was van de Heren van Gistel en later van de heren van Ingelmunster. In haar bloeiperiode had de heerlijkheid van Volmerbeke 27 achterlenen. In 1578 was het domein 91.39 ha groot en was uitgestrekt over Hooglede en Kortemark.

De heerlijkheid Volmerbeke bleef in handen van deze familie tot Joost van Dixmude deze verkocht aan Gillis Coucke, een koopman uit Roeselare.

Graf[bewerken | brontekst bewerken]

Victor van Dixmude overleed op 21 september 1511, achteraan in de Sint-Amanduskerk van Hooglede staat nog steeds zijn arduinen graf.