Gebruiker:Notum-sit/Strakke stijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
's Lands Zeemagazijn van Daniël Stalpaert. Foto: bma.amsterdam.nl.
Herengracht 466 te Amsterdam ontwerp van Philip Vingboons.
Kasteel Amerongen (herbouw na 1673), voorgevel
Gunterstein bij Breukelen (1681) van Adriaan Dortsman
De Gouden Bocht in de Herengracht door Gerrit Berckheyde in 1685. Hollands classicisme naast Strakke stijl.
Paleis Het Loo bij Apeldoorn (1685-86, uitgebreid 1689) van Jacobus Roman

De Strakke stijl is een Nederlandse bouwstijl die de laatste fase van het Hollands classicisme vormt. Het onderscheid met de eerdere fasen van Hollands classicisme is niet scherp afgebakend. Oudere motieven keren soms terug, zoals De Voorst aantoont.

De stijl onderscheidt zich van het vroegere Hollands classicisme door het weglaten van pilasterstellingen. De nadruk komt daardoor te liggen op de relatief grote ongelede vlakken baksteen of bij uitzondering met Bentheimer zandsteen beklede baksteen met scherp uitgesneden, diepliggende raamopeningen. De versiering van de gevels concentreert zich rond de hoofdingang, de hoeken en de kroonlijst.

Gebouwen bestonden meestal uit een rechthoekige hoofdmassa Als gevels geleed werden gebeurde dat voornamelijk door toepassing van hoeklisenen en middenrisalieten.

Nieuw is het verschijnen van de balustrade, vaak versierd met beelden of vazen als beëindiging van de gevel. Ook worden vaak balkons toegepast boven de hoofdingang. Meestal dragen deze op consoles, een enkel keer op vrijstaande zuilen (Huis Dommer, Stadhuis van Deventer).

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Architecten[bewerken | brontekst bewerken]


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

[1]