Gebruiker:OlafJanssen/KladblokWaaromKB

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Waarom is de KB onderdeel van de Wikimedia-beweging?[bewerken | brontekst bewerken]

De KB is sinds 2013 onderdeel van de Wikimedia-beweging en is daarbij vooral actief op Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata. De KB draagt niet alleen bij aan deze Wikimedia-websites, maar is ook actief binnen de sociale gemeenschap van mensen die aan deze websites werken, de Wikimedia-community. En de KB doet dit zowel online - door bv. content op die platformen beschikbaar te maken - als offline, door bv. actief deel te nemen aan bijeenkomsten die de Wikimedia-beweging organiseert.

We doen dit niet alleen omdat we er van overtuigd zijn met onze collecties, kennis, medewerkers en inzet een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de groei van Wikimedia-projecten, maar ook (of juist vooral) omdat de maatschappelijke rol die de KB vanuit haar missie, visie en waarden wil spelen goed aansluit bij de visie, missie en waarden van de Wikimedia-beweging.

Missie, visie en waarden van de KB[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een uitleg over de missie, visie en waarden van de KB verwijs ik graag naar deze pagina op de KB-website.

Ik wil hier twee punten uit naar voren halen:

1. Maatschappelijke waarde: Vanwege die focus op maatschappelijke waarde is een van onze kerntaken om onze collecties, data en kennis met zoveel mogelijk mensen te delen; voor onderzoek, werk, studie of plezier. Dit doen we in eerste instantie via onze eigen diensten, zoals kb.nl, Delpher, DBNL, Het Geheugen of data.bibliotheken.nl. Hiermee stellen we iedereen in staat om te lezen, te leren en onderzoek te doen. Zo dragen we eraan bij dat Nederland stapje voor stapje slimmer, vaardiger en creatiever wordt.

De KB is een publieke voorziening "tot nut van 't algemeen". Daarom bieden wij onze collecties en kennis zoveel mogelijk vrij toegankelijk aan. Zo

  • zijn bovengenoemde KB-websites zonder abonnement of inlog onbeperkt en kosteloos te gebruiken,
  • vallen we onze gebruikers niet lastig met commerciële advertenties en/of affiliate marketing van 3e partijen, en
  • geven we kosteloze maatwerkondersteuning aan gebruikers via bv. dataservices of via onze Collectiespecialisten.

Zoals iedereen is de KB daarbij gebonden aan de Auteurswet: wegens auteursrechten kunnen we niet alle content die we in huis hebben zonder beperkingen (of überhaupt) online aanbieden. We spannen ons ook in om afspraken met uitgevers, CBOs en individuele rechthebbenden te maken om ondanks deze beperking toch zoveel mogelijk content open en toegankelijk online te kunnen aanbieden.

2. Denken in netwerken: In aanvulling op onze eigen diensten proberen we onze content en kennis ook op zoveel mogelijk plekken beschikbaar te maken waar mensen die informatie ‘van nature’ zouden verwachten. Daarbij zoeken we zoveel mogelijk naar aansluiting bij en/of samenwerking met netwerken, diensten en partners die dezelfde waarden als de KB uitdragen: het brede maatschappelijke belang voorop, voor zoveel mogelijk mensen vrij, open en duurzaam toegankelijk, betrouwbaar, verbindend en vernieuwend, met respect voor diversiteit en inclusiviteit.

Wikimedia als natuurlijke samenwerkingspartner voor de KB[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de KB behoren Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata tot die 'natuurlijke plekken' en de bijbehorende gemeenschappen tot die natuurlijke partners. Dit omdat

  1. bovenstaande waarden ook een centrale rol spelen binnen de Wikimedia-beweging,
  2. de openbare KB-collecties (in de vorm van teksten, beelden en data) op het gebied van o.a. Nederlandse geschiedenis, cultuur, taal en wetenschap 'als gronsdstoffen' van waarde zijn voor de Nederlandstalige en internationale Wiki-gemeenschap,
  3. die collecties goed aansluiten bij veel onderwerpen die op Wikipedia beschreven (zouden kunnen) worden,
  4. Wikipedia als het meeste gebruikte naslagwerk van Nederland door een zeer groot deel van de volwassen bevolking regelmatig bezocht wordt. Via 'het brede publieksplatform' Wikipedia kunnen veel mensen makkelijk in aanraking komen met kennis en informatie over de Nederlandse geschiedenis, cultuur, taal en wetenschap die in de collecties van de KB besloten ligt.
  5. medewerkers van de KB als volwaardige leden van de gemeenschap op een gelijkwaardige manier als andere Wikimedianen kunnen bijdragen aan de groei van Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata en de daarbij behorende communities
  6. ....

Hoe stelt de KB zich binnen deze samenwerking op?[bewerken | brontekst bewerken]

  • We proberen naar beste eer, geweten en vaardigheden op een constructieve, positieve en collegiale manier bij te dragen aan Wikimedia.
  • We streven deze bij samenwerking naar wederzijds voordeel en gemeenschappelijke belangen - we brengen én we halen, en proberen dat evenwichtig te doen.
  • De KB stelt zich in deze samenwerking nadrukkelijk bescheiden en als lerende organisatie op: alhoewel we na 8 jaar meedraaien in de Nederlandse en interationale Wikimedia-community aardig wat kennis en ervaring in huis hebben, zullen we nooit de pretentie hebben een expert te zijn of alle geschreven en ongeschreven richtlijnen, regels en mores binnen elke deelgemeenschap van de Wikimedia-beweging te kennen. We beseffen dat we zo’n niveau ook nooit zullen bereiken. De Wikimedia-ui is dermate groot, dynamisch, verrassend en verrijkend dat we nooit alle schillen zullen kunnen en willen kunnen afpellen; m.a.w.: we raken nooit uitgeleerd.
  • We gaan uit van wederzijds goed vertrouwen en goede wil, en doen ons uiterste best alert te zijn op (de schijn van) KB-zelfpromotie, belangenverstrengeling, kwade opzet etc. en dit soort zaken te voorkomen. We gaan er ook van uit dat Wikimedianen vanuit goede wil en vertrouwen met ons willen samenwerken. Maar tegelijkertijd beseffen we onvermijdelijk dat we als lerende organisatie onbedoelde en onvoorziene fouten zullen gaan maken, en dat Wikimedianen ook geen perfecte mensen zijn.
  • Dat houdt ook in dat we altijd aanspreekbaar en benaderbaar zijn, open staan voor gevraagde en ongevraagde feedback, suggesties, commentaar, kritiek, complimenten, steunbetuigingen etc.