Gebruiker:Olemans/Huisbrouwerij balu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Huisbrouwerij Balu is een kleine Belgische thuis-brouwerij in Herent, in de provincie Vlaams-Brabant. De naam Balu is een samentrekking van de voornamen van de stichtende leden, BArt Mellaerts en LUdo Van Huyck. Het motto van de brouwerij is In heaven there is no beer, that's why we brew it here !

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 heeft Ludo Van Huyck het plan opgevat om voor zijn 50ste verjaardag een bier te laten brouwen. Bart Mellaerts heeft toen Ludo overtuigd om samen in Aarschot een brouwerscursus te volgen en te trachten het bier zelf te brouwen. Sindsdien hebben ze 16 brouwersdagen achter de rug. Van de 4 laatste brouwsels zijn een aantal flessen bewaard om te schenken tijdens Ludo's feestje voor zijn 50ste verjaardag.

Brouwinstallatie[bewerken | brontekst bewerken]

De low tech brouwinstallatie werd eigenhandig samengesteld en staat, met de nodige zin voor hygiëne, opgesteld in de garage van Ludo. De brouwketel heeft voorlopig een capaciteit van 40 liter.

Brouwconcept[bewerken | brontekst bewerken]

Een brouwcyclus duurt 6 weken. Door 2 brouwcycli te combineren komt men aan 1 brouwdag per maand, volgens het volgende schema:

Timeline Weekend1 WE2 WE3 WE4 WE5 WE6 WE7 WE8 WE9 WE10 WE11 WE12 WE13
Cyclus 1 Brouwen Gisten Lageren Lageren Op fles Rijpen
Cyclus 2 Brouwen Gisten Lageren Lageren Op fles Rijpen
Cyclus 3 Brouwen Gisten Lageren Lageren Op fles Rijpen
Cyclus 3 Brouwen ...

Omdat dit teveel werk was voor 2 man, werd het concept van gastbrouwers ontwikkeld: personen met interesse voor bier en bierbrouwen kunnen helpen tijdens de brouwdag, in ruil voor inzicht in het brouwprocess , een degustatie en 4 flessen. De kalender voor gastbrouwers is reeds volgeboekt tot eind 2013.

Bieren[bewerken | brontekst bewerken]

Het bier wordt gebotteld in flessen van 75 cl. ( gerecupereerde cava en champagne-flessen )

Brouwers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]