Naar inhoud springen

Gebruiker:Oliviervd/Kladblok/CTN

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thomas Neirynck
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboortenaam Thomas Neirynck

Thomas Neirynck is geboren in 1924 in en gestorven in 2010 was een kunstenaar, mecenas en kunstverzamelaar.

Leven & mecenas[bewerken | brontekst bewerken]

Thomas Neirynck was een mecenas voor veel jonge Belgische kunstenaars. In de loop van 40 jaar legde hij een collectie aan tegen de 700 werken.

collectie Neirycnk[bewerken | brontekst bewerken]

achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Doorheen zijn leven legde Thomas Neirynck een uitgebreide kunstcollectie aan, bestaande voornamelijk uit Belgische kunstenaars uit verscheidene stromingen; CoBRA, Jeune Peinture Belge en Abstracte Kunst. Deze verzameling kwam tot stand door zijn fascinatie voor de manier waarop kunstenaars antwoord bieden op de tweede Wereldoorlog enerzijds. Maar ook door zijn vele connecties met kunstenaars welke hij aan de hand van regelmatige atelierbezoeken onderhield.

Bij zijn dood omvatte de collectie bijna 700 werken, voornamelijk abstracte schilderkunst en met een grote aanwezigheid van Belgische kunstenaars zoals Pierre Alechinsky, Louis Van Lint en Cornielle. De collectie wordt gezien als de referentieverzameling voor de kunst na '45 in België.

In de collectie kunnen we aan de hand van kunststromingen enkele grote lijnen omschrijven;

de collectie vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

In ... verwierf het Fonds Thomas Neirynck, met steun van de Koning Boudewijnstichting de privécollectie van Thomas Neirynck. Dit fonds heeft als breder doel de promotie van kunst uit de tweede helft van de 20ste eeuw in België maar evenzeer in staat voor de valorisatie en het behoud van zijn collectie.[1][2] In samenspraak met Thomas Neirynck heeft de Stichting zijn verzameling in bewaring gegeven aan het BAM. Hier wordt het centraal opgesteld in de permanente collectie. De collectie wordt daarnaast ook vaak tentoongesteld in dialoog met andere werken en opgesteld op tentoonstellingen met internationale weerklank.

  1. Neirynck (Fonds Thomas Neirynck) | Goededoelen.be. www.goededoelen.be. Geraadpleegd op 29 november 2018.
  2. De collectie vandaag | Inventaire Neirynck. www.cobraneirynck.be. Geraadpleegd op 29 november 2018.