Gebruiker:Omuzes/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Barones Marguérite Mary van Brienen - Freule Daisy van Brienen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de foto is een visitekaartje met een ronde foto van de Barones Marguérite Mary van Brienen te zien
Foto op het voormalige visitekaartje van Barones Marguérite Mary van Brienen

Marguérite Mary van Brienen (volledige naam Marguérite Mary van Brienen van de Groote Lindt) was een Nederlandse barones, tuinontwerpster, golfkampioene en eigenares van een paardenstoeterij. Anderen noemden haar ook wel Freule Daisy van Brienen. Zij werd geboren 11 maart 1871 en overleed op 22 november 1939 op Landgoed Clingendael in Wassenaar, gemeente Den Haag. De barones ontwierp (deels) de bekende Japanse tuin en de Oud-Hollandse tuin op Landgoed Clingendael. In 1911 maakte zij vanuit Marseille een lange reis per boot naar Japan om daar meerdere Japanse tuinen te bezoeken[1].

Zij was de eerste dameskampioen golf van Nederland[2]. Ze vervulde bestuursfuncties in een tijd dat dit voor een vrouw niet gebruikelijk was. De barones was daarnaast actief in de paardensport en had jarenlang een paardenstoeterij op Landgoed Clingendael. Freule Daisy was onder andere eigenaar van het renpaard Admiraal Togo dat aan het begin van de twintigste eeuw veel prijzen won[3].

Destijds stond ze bekend om haar internationale contacten. Ze had nauwe contacten met de Engelse adel en society en verbleef lange perioden in Engeland. Zowel leden van het Nederlandse koningshuis  als ook het Engelse koningshuis kwamen destijds privé bij haar langs op Landgoed Clingendael[4]. Ze stierf ongetrouwd en kinderloos vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Haar landgoed en landhuis werd destijds al in mei 1940 in beslag genomen als woonhuis voor Rijkscommissaris Seyss-Inquart, namens de Duitse bezetter.

  1. (en) van der Eb - Brongersma, T.A.J.M. (2011). Historical notes on the Japanese garden at Clingendael, The Hague, Holland. Part II: Baroness Van Brienen's Japanese garden. The Netherlands-Japan Review Volume 2, nr 3 Autumn
  2. Eerste vrouwelijke golfbestuurders. Golf.nl - Hét platform voor golfend Nederland. Geraadpleegd op 5 mei 2023.
  3. Archief van de Ned. Draf- en Rensport. www.archiefndr.nl. Geraadpleegd op 5 mei 2023.
  4. Rewijk, Daniël (2017). ‘Dravers op Clingendael. Sport en het internationale netwerk van de familie van Brienen.’ In: Gietman, Conrad, e.a. (red). Huis en habitus. Over kastelen, buitenplaatsen en notabele levensvormen. Uitgeverij Verloren, p. 182-197. ISBN 9789087046668.