Gebruiker:Otoko Suki/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Introductie[bewerken | brontekst bewerken]

De Microsoft (tech) scam is een vorm van cybercrime waarbij iemand zich voordoet als medewerker van Microsoft en via telefoon werkt. De crimineel probeert personen te overtuigen dat er iets mis is met de software van Microsoft op hun pc. Als zogenaamde 'security-expert' of 'technician' zou hij die problemen verhelpen tegen betaling. Het kan ook dat uw Microsoft-licentie zogenaamd moet betaald worden. Deze vorm van cybercrime bestaat reeds sinds 2009 en had een hoogtepunt in 2011. Microsoft schat dat in 2015 meer dan 3 miljoen mensen benaderd werden door zogenaamde Microsoft experts.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De zogenaamde Microsoft medewerker zal u meestal proberen te overtuigen dat u één van de volgende problemen (of meerdere) heeft op uw computer:

Deze problemen hebben op zich niets te maken met de oplichter. Ze zijn meestal niet aanwezig op uw pc, de crimineel gebruikt ze alleen om u ervan te overtuigen dat u hulp nodig heeft. De oplichter is zeer bereid om u te helpen bij deze problemen.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Meestal wordt het slachtoffer opgebeld door een persoon met gebroken Engels. Vervolgens stelt hij u een aantal vragen over een onderdeel op uw pc. Het is ook mogelijk dat hij u doorverbindt met een ander persoon die zogenaamd u zal verder helpen.
  2. De oplichter zal een manier vinden om u iets te laten installeren, vaak heeft hij via het programma dat geinstalleerd wordt controle over uw pc.
  3. Het kan ook dat uw virusscanner uitgeschakeld moeten worden voor hun hulp.
  4. De beller zal u proberen overtuigen dat er wel degelijk problemen op uw pc te vinden zijn (vaak door enkele bestanden te laten zien).
  5. De crimineel installeert software op uw pc. Vaak gebeurt dit ongemerkt door de snelheid waarmee hij werkt.
  6. Ten slotte krijg je de rekening voorgeschoteld. Het geld dient als betaling voor de hulp en/of de Microsoft-licentie. Meestal draait dit rond grotere bedragen, soms tot €500. De gevraagde prijs hangt vaak af van wat men heeft trachten te verkopen. In ernstige gevallen neemt de oplichter controle van uw pc tijdens de betaling, zodat hij zelf het bedrag kan kiezen. Dit is vaak de laatste stap en zodra de betaling is afgelopen, zal de oplichter de verbinding verbreken.

Wie?[bewerken | brontekst bewerken]

Een callcenter.

Oplichters[bewerken | brontekst bewerken]

Men vermoedt dat deze vorm van cybercrime vaak wordt uitgevoerd vanuit callcenters in India. Volgens veel slachtoffers kan je tijdens het gesprek meerdere stemmen horen op de achtergrond, wat vaak de indruk geeft dat men belt vanuit een callcenter. De oplichters spreken meestal gebroken Engels en vaak kan men een Indiaas/Pakistaans/Chinees accent.

Slachtoffers[bewerken | brontekst bewerken]

De keuze van slachtoffers blijkt willekeurig te zijn. Een telefoonnummer kan makkelijk gevonden worden in telefoonboeken of (geleakte) databases waarin uw gegevens beschikbaar zijn. De meeste oplichters hebben het dan ook niet gericht op één bepaald persoon en proberen elk telefoonnummer dat te vinden is.

_

Maatregelen[bewerken | brontekst bewerken]

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is best om direct de verbinding te verbreken met de andere partij. Microsoft zal u nooit bellen over de veiligheid van uw computer of uw licentie. Medewerkers zouden ook nooit naar uw beveiliging en/of wachtwoorden vragen. Een oplichter kan niets doen zolang u niets installeert. Een slachtoffer kan aangifte doen bij een politiebureau.  

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Als men slachtoffer van een dergelijke (tech) scam is geworden, zijn er drie belangrijke zaken:

  1. Breng uw bank op de hoogte zodat er geen vreemde transacties gebeuren met uw account.
  2. Alle wachtwoorden zijn in gevaar, probeer dus zo snel mogelijk uw gegevens van uw computer, e-mail,... aan te passen.
  3. Verwijder mogelijk schadelijke software van uw computer. De oplichter kan zonder uw weten dergelijke software geinstalleerd hebben.

Het is ook belangrijk dat een andere computer wordt gebruikt bij het aanpassen van wachtwoorden of bankieren, aangezien sommige schadelijke software al uw acties op een computer kunnen zien.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]




How hackers changed the world is een Engelstalige documentaire over het functioneren en de overtuigingen van het bekende hack-collectief Anonymous.


We Are Legion - The Story of the Hacktivists
Regie Brian Knappenberger
Producent Luminant Media
Muziek John Dragonetti
Distributie FilmBuff
Première 20 januarie, 2012
Speelduur 93 min
Taal Engels
Land Pakistan
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film


https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Web_Warriors&action=edit

http://www.documentairenet.nl/review/we-are-legion-the-story-of-the-hacktivists/ https://en.wikipedia.org/wiki/We_Are_Legion http://www.imdb.com/title/tt2177843/