Gebruiker:Paul AenE/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De draagkracht van de Aarde is het vermogen van het systeem Aarde om biologische soorten te kunnen voorzien in hun bestaan; dat wil zeggen ervoor te zorgen dat de leefomgeving hen op een lange termijn kan voorzien van een habitat, voldoende voedsel, water en andere levensbehoeften. De term wordt in de milieuwetenschappen toegepast om aan te geven dat de grondstoffen op de Aarde eindig zijn en ook het vermogen om bijvoorbeeld vervuilende stoffen te absorberen beperkt is.

Als de populaties van soorten toenemen, neemt de druk op de omgeving toe, onder andere door intensief gebruik. De populatiegrootte neemt weer af als de populatie de draagkracht overschreidt. Dit als gevolg van een aantal factoren afhankelijk van de betrokken soort. Voorbeeld zijn onvoldoende ruimte, zonlicht en voedsel. De draagkracht van een omgeving varieert en kan ook veranderen in de tijd. Een van de soorten die de Aarde moet voorzien in zijn behoeften is de mens. Behoeften van de mens zijn bijvoorbeeld schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, medische zorg en onderdak. Veel wetenschappers verwachten dat de draagkracht van de aarde wordt overschreden door het grote aantal mensen dat de Aarde nu bevolkt.

De draagkracht staat dus voor het aantal personen en organismen die het systeem Aarde kan voorzien van hun behoeften. Zonder dat er significante negatieve effecten aan het gegeven organisme en zijn omgeving ontstaan.

De relatie tussen draagkracht en populatiegrootte is echter niet eenduidig. De Amerikaanse bioloog en demograaf Paul Ehrlich laat in zijn IPAT formule zien dat ook de mate van welvaart en toegepaste technologieën invloed hebben op de totale milieubelasting van de mens:

 I = P * A * T 

Impact (milieudruk) = Population (populatie grootte) * Affluence (welvaart per hoofd van de bevolking) * Technology (technologie)

De milieudruk neemt dus toe naarmate er meer mensen de Aarde bevolken, zij rijker worden en naarmate zij inefficiëntere technologieën gebruiken.