Gebruiker:Peter375/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Taperingstrips

Taperingstrips[bewerken | brontekst bewerken]

Een taperingstrip is een farmacotherapeutisch hulpmiddel waarmee de dagelijkse dosis van een medicijn in een aantal (meestal 28) dagen geleidelijk kan worden verlaagd (het woord ‘tapering’ komt van het het Engelse ‘to taper’ wat ‘geleidelijk doen afnemen’ betekent). [1] [2]. De ontwikkeling van taperingstrips is een initiatief van de stichting Cinderella Therapeutics. Het idee is afkomstig van patiënten. Het doel van het project Tapering [3] is om stoppen met of dosisreductie van medicijnen zoals antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen en antipsychotica zowel makkelijker als veiliger te maken. Inmiddels zijn taperingstrips gerealiseerd voor de antidepressiva paroxetine en venlafaxine en voor de benzodiazepines diazepam en temazepam.

Waarom taperingstrips?[bewerken | brontekst bewerken]

Taperingstrips maken stoppen met of dosisverlaging van medicijnen zoals antidepressiva en slaap- en kalmeringsmiddelen makkelijker en veiliger, en verlagen zo de kans op overbehandeling. De geleidelijke dosisverlaging die taperingstrips mogelijk maken voorkomt het optreden van onttrekkingsverschijnselen [4] , of verlaagt de kans op het optreden daarvan. Als toch onttrekkingsverschijnselen optreden zullen die minder ernstig zijn. Dit is belangrijk omdat onttrekkingsverschijnselen gemakkelijk kunnen worden aangezien voor terugval: de terugkeer van de klachten waarvoor een medicijn werd voorgeschreven, zoals angst en depressie. Als dat gebeurt dan bestaat de kans dat ten onterechte wordt besloten om het medicijn te blijven gebruiken of zelfs om de dosis daarvan te verhogen, wat leidt tot overbehandeling (onnodig gebruik van medicijnen en/of gebruik in te te hoge doseringen).

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat geleidelijk afbouwen van antidepressiva belangrijk is [5] [6] [7]. Niet alleen om onttrekkingsverschijnselen te voorkomen, maar ook om voortijdige terugval tegen te gaan [8] [9] Ook bij antidepressivagebruikers zelf bestaat er jarenlang een grote behoefte aan manieren om antidepressiva geleidelijk te kunnen afbouwen. In de loop der jaren zijn de problemen rondom het afbouwen steeds beter in kaart gebracht. Dit heeft geleid tot adviezen in richtlijnen om antidepressiva geleidelijk af te bouwen en tot patiëntenbrochures waarin ook patiënten dit advies kregen. Dit leidde in de praktijk echter niet tot aantoonbare vermindering van de problemen. Verantwoord afbouwen met behulp van de beschikbare standaarddoseringen van antidepressiva is moeilijk omdat de lage doseringen die hiervoor nodig zijn door de farmaceutische industrie niet worden geleverd. In de theorie kan medicatie in druppelvorm, als die beschikbaar is dit probleem oplossen, maar in de praktijk gebeurt dat niet. Patiënten hebben in de loop der jaren geprobeerd om dit probleem zelf op te lossen, bijvoorbeeld door tabletten met een scheermesje in steeds kleinere stukjes op te splitsen of door capsules open te breken, de korreltjes daarin te tellen en iedere dag steeds wat minder korreltjes terug te stoppen. Ook in handboeken worden soortgelijke adviezen gegeven [10]. Al deze methodes kunnen, als ze goed worden uitgevoerd, werken, maar in de praktijk lukt dit lange niet alle patiënten die dit proberen.

Cinderella[bewerken | brontekst bewerken]

Cinderella Therapeutics [11] is een stichting zonder winstoogmerk die alleen met vrijwilligers werkt. De Cinderella aanpak is een nieuwe manier om verwaarloosde en/of vergeten veelbelovende geneesmiddelen en behandelingen te ontwikkelen waarbij het belang van de patiënt centraal staat. Cinderella heeft de ANBI-status. Giften ter ondersteuning van de activeiten van Cinderella kunnen daarom van de belasting worden afgetrokken. Cinderella heeft geen enkel financieel belang bij de ontwikkeling en de verstrekking van taperingstrips.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 begon Cinderella met project Tapering, op basis van een idee van Harry Leurink uit 2004 [12]. Anderen kwamen op vergelijkbare ideeën [13] [14] In 2012 pleitten Peter Groot en Jan van Ingen Schenau samen voor de totstandkoming van een richtlijn voor het afbouwen van antidepressiva [15] [16]. Prof. Dick van Bekkum, bestuursvoorzitter van Cinderella, las over dit rapport in Medisch Contact en nam contact op met de auteurs. Peter Groot sloot zich vervolgens als vrijwilliger bij Cinderella aan om aan de realisering van de taperingstrips te gaan werken. Inmiddels zijn taperingstrips gerealiseerd voor de antidepressiva paroxetine [17] [18] en venlafaxine [19] en voor de slaap- en kalmeringsmidellen diazepam [20] en temazepam [21].

Taperingstrips in het nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]