Gebruiker:Plaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Taalvaardigheid

nl Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.

Gebruiker Plaats is sinds najaar 2006 op Wikipedia actief. In het echte leven is hij Marcel Plaatsman. Geboren is hij in Purmerend op 18 juni 1987, maar zijn familie komt van Texel en hij is opgegroeid in het plattelandsdorp Burgerbrug. Na twee jaar voor zijn studies in Leuven te hebben gewoond woont hij nu in Alkmaar.

Interesses[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats houdt zich voornamelijk bezig met taalkunde en dialectologie. Zelf spreekt hij Tessels. Verder houdt hij zich bezig met literatuur en met gerelateerde onderwerpen. Plaats heeft veel interesse voor architectuur en schrijft dan ook regelmatig artikelen over architectuur-gerelateerde onderwerpen, bijvoorbeeld over kerkgebouwen. Een andere passie is bier. Met name Nederlands speciaalbier probeert hij op Wikipedia bij een groter publiek bekend te maken.

Wiki's[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse wiki's over dialect zijn deels of zelfs nagenoeg geheel van Plaats' hand. Dit geldt logischerwijs voor het Tessels, zijn eigen dialect. Ook over het West-Fries heeft hij veel geschreven. Op basis van eigen kennis die hij toetst aan de geschikte bronnen tracht hij een zinvolle beschrijving van een dialect te geven. Door hem geopende pagina's over dialect zijn onder meer die over het Markens, het Enkhuizens, het Wierings en het Schokkers. De Germaanse taalkunde heeft in het algemeen wel zijn interesse, zo schreef hij Oergermaans. Ook houdt hij zich bezig met Slavische talen.

Over literatuur schtrijft hij pas recentelijk wiki's. Middeleeuwse literatuur is zo van zijn hand. Verder werkte hij aan Perceval ou le conte du Graal en is hij voornemens ook andere literaire werken een plaats in de Nederlandstalige wiki te geven. Ook is hij de laatste tijd bezig artikelen over Albanië te schrijven. Dit is min of meer toevallig zo gekomen - door een ontmoeting werd zijn interesse gewekt en toen bleek al gauw dat de informatie op de Nederlandstalige wiki beperkt was.

Plaats is niet "waaks" - bijdragen van anderen aan "zijn" wiki's stelt hij vooral erg op prijs. Hij houdt zijn wiki's dan ook niet speciaal in de gaten. Een enkele keer kijkt hij of er geen feitelijke onjuistheden zijn toegevoegd, maar dat is dan ook alles.

Allergie[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruiker Plaats is, zoals eigenlijk elke Wikipediaan zou moeten zijn (maar niet is), allergisch voor foute informatie. In het bijzonder door bevooroordeeldheid of slechte voorbereiding tot stand gekomen fouten op Wikipedia ergeren hem en hij probeert deze zo goed als kan te verbeteren.

Contact[bewerken | brontekst bewerken]

Wie opmerkingen, adviezen of kritiek heeft voor gebruiker Plaats, staat natuurlijk vrij dit in het overleg mede te delen. Gebruiker Plaats staat zeker open voor (opbouwende) kritiek, dus schroom vooral niet!