Gebruiker:Prunemûre/Otto Weber

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koningin Victoria's Skye Terriers, Dot en Cairnach
The Horse Market

Carl Emil Otto Weber (17 oktober 1832, Berlijn - 23 december 1888, Londen) was een Duitse genre-, landschaps- en dierenschilder. Hij was een van de eersten die schilderde in het Bretonse dorp Pont-Aven, dat later uitgroeide tot een kunstenaarskolonie.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vader, Wilhelm Weber was een koopman. Hij studeerde aan de Pruisische Kunstacademie bij Carl Steffeck en daarna in Parijs bij Thomas Couture. In 1863-64 reisde hij naar Bretagne waar hij genrestukken schilderde die een romantische kijk gaven op het dagelijkse leven.

In 1864 stelde hij zijn eerste schilderij tentoon op de Parijse Salon: "Noce à Pont-Aven". Het was het eerste bekende schilderij dat geïnspireerd was op het dorp Pont-Aven, dat later beroemd werd om zijn kunstenaarskolonie en waaruit de School van Pont-Aven ontstond.[2] Hij bleef tentoonstellen op de Parijse Salon tot 1869 en kreeg twee medailles.[3] Zijn "La curée du chevreuil" (1868) bevindt zich nu in het Musée d'Orsay.

Als gevolg van de Frans-Pruisische Oorlog in 1870 moest hij Frankrijk verlaten en reisde hij naar Italië, waar hij een jaar in Rome verbleef. In 1872 verhuisde hij op verzoek van koningin Victoria naar Londen, waar hij na 1874 jaarlijks exposeerde in de Royal Academy en opdrachten kreeg van de koningin.[4] Daar zou hij de rest van zijn leven blijven. Hij was lid van de Royal Watercolour Society en het Royal Institute of Oil Painters.