Gebruiker:Raddick/Zandbak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Al Anz
Sterrenbeeld Voerman (Auriga)
Bayer-aanduiding ε Aur
Waarnemingsgegevens
Rechte klimming 5u 1min 58,1s
Declinatie
(Epoche 2000)
+43° 49' 24"
Details
Lichtkracht 47.000
Spectraalklasse F0Iae+B
Temperatuur (K) 7.800
Afstand* (lj) 466 lj
Massa 15-19
Veranderlijk ja
Meervoudig zesvoudig
afstanden aangegeven als "parallax xxx = yyy lj" zijn herleid uit de in de bron aangegeven parallax
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

Al Anz (epsilon Aurigae) is een heldere ster in het sterrenbeeld van de Voerman (Auriga). Hij is ook Haldus of Almaaz, genoemd. Epsilon Aurigae is een eclipserende dubbelster met een helderheid van +3.0 tot +3.8 in magnitude variërt met een periode van ongeveer 9.890 dagen (~27.1 jaar). Al Anz bevindt zich op ongeveer 2.000 lichtjaar afstand.

De zichtbare ster is een superreus met spectraalklasse A8, en is één van de meest lichtgevende sterren in 1000 parsecs van de Zon. De diameter van deze ster is 100 maal groter dan de Zon. De ander (geëclipserde) ster is niet zichtbaar.

Mogelijk Verklaringen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het meest geaccepteerde idee is dat Al Anz bestaat uit twee kleine sterren, en dat één van de sterren omringd is met een ring van stof dat we bijna rand-op zien. Waneer de stofring vóór de andere ster komt, gebeurten een verduistering van 2 jaar.
  • Een andere hypothese is dat een van de sterren immens is, maar een lage dichtheid heeft.

De volgende verduistering gebeurt van 2009 tot 2011, en astronomen hopen dat de uitgebreide observaties die ze dan gaan doen meer inzicht in dit system kan geven.

Hemelplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Al Anz is niet zo moeilijk te vinden. Hij is bij de top of de isoceles driehoek dat de 'neus' van de sterrenbeeld van de Voerman maakt. Hij is de hele winter zichtbaar in de noordelijke halfrond, niet ver van de helder gele ster Capella.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]