Gebruiker:Rienvg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Stichting de Meeuw

Stichting de Meeuw was een organisatie uit [[Rotterdam], die zich de bestrijding ten doel stelde van onderwijs- en ontwikkelingsachterstanden onder de jeugd. Vooral dankzij een aantal educatieve programma’s kreeg de organisatie ook landelijke betekenis.

Geschiedenis De Meeuw werd opgericht op 4 mei 1990. Haar naam dankte de stichting aan het gelijknamige toneelstuk van Anton Tsjechov. De meeuw in dit werk staat symbool voor jeugd en hoop. De belangrijkste opdrachtgever werd de [[gemeente Rotterdam]. In 2008 telde de stichting 100 medewerkers. Als gevolg van ingrijpende bezuinigingen en koerswijzigingen in het overheidsbeleid zag De Meeuw zich op 31 december 2012 gedwongen om tot opheffing over te gaan.

Visie De Meeuw werkte vanuit een eigen visie van de drie opvoedingsmilieus: thuis, school en buurt. Binnen die visie behoort in elk van deze milieus gezorgd te worden voor een krachtige ontwikkeling van kinderen. Tegelijkertijd dient men te streven naar onderlinge verbinding en wederzijdse ondersteuning van de milieus, de zogeheten opvoedingsdriehoek.

Betekenis De Meeuw speelde een actieve rol in het Rotterdamse jeugd- en onderwijsbeleid, onder meer bij de invoering van het concept brede school en de vormgeving van ouderbetrokkenheid in het onderwijs. Een aantal activiteiten kreeg landelijke bekendheid. Daaronder Rugzak, gericht op ouders van anderstalige kinderen dat in vele gemeenten is overgenomen. Rugzak werd ook in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen praktijk onder de naam Rucksack. Inmiddels wordt het in meerdere deelstaten uitgevoerd. Ook het programma Ben ik in Beeld, voor werkers in de voor- en vroegschoolse educatie, werd op meerdere plaatsen ingevoerd. Dit programma was een van de activiteiten waarvoor na de opheffing elders onderdak is gevonden. Ook het Rotterdams Onderwijs Magazine kon blijven voortbestaan.

Bronnen Nederlands Jeugd Instituut NJI ANP bericht Artikel Schulamt Essen, 2006 Europese rapportage, DIECEC, 1998