Naar inhoud springen

Gebruiker:Robert Ploeg/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Spotta[bewerken | brontekst bewerken]

Spotta is het consumentenmerk van Netwerk VSP. Onder de naam Spotta worden de volgende producten geleverd:

  • Folderverspreiding in het pakket (zaterdag t/m maandag), meer dan vijf miljoen huishoudens per week
  • Folderkiezer (gepersonaliseerd pakket met door de ontvanger geselecteerde folders)
  • Folderdisplays in winkelcentra
  • Distributie van samples
  • Wekelijkse bezorging van huis-aan-huis bladen

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1950 ontstond het bedrijf Vierhand dat handelde in adressenbestanden en de bezorging van folders. Het bedrijf had tien filialen door heel Nederland en verkocht adressenbestanden, direct mail, fulfilment en verspreidingen. In 1993 kopen de eigenaren van Serieus Reklameverspreidingen de foldertak van Vierhand en het Roosendaalse bedrijf Pabri. Deze bedrijven werden samengevoegd tot Netwerk VSP. In 1996 koopt PTT Post (nu PostNL) de eerste 50% van de aandelen van Netwerk VSP en in 2000 de andere 50%. Sinds 2005 worden de folders als pakket verspreid.

In 2010 werd Axender opgericht. Met de stop in 2011 van Interlanden werd Axender de grootste concurrent van Netwerk VSP.

De naam Spotta werd in 2013 door Netwerk VSP geïntroduceerd[1] en de focus werd verplaatst van adverteerder naar consument. Op 1 maart 2020 is Spotta overgenomen van PostNL door Beheermaatschappij Arcis, een consortium dat o.a. bestaat uit Koninklijke Drukkerij Em. De Jong en Print Nerds[2]. Kort daarna werd Axender eveneens door Arcis overgenomen[3]. Beide ondernemingen zijn, mede door de coronacrises, versneld samengevoegd. De nieuwe organisatie gaat sindsdien onder de naam Spotta verder[4].

Het bedrijf heeft drie vestigingen in Nederland: Utrecht (tevens hoofdkantoor), Eindhoven en Meppel. De directie bestaat uit Yme Postma (CEO, voormalig directeur Spotta) en Thomas Hopman (commercieel directeur en afkomstig van Axender).

De organisatie (per 1 oktober 2022)[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn bijna vierhonderd medewerkers met een arbeidsovereenkomst bij Spotta en driehonderd uitzendkrachten op de kantoor- en productielocaties in Eindhoven, Meppel en Utrecht. De productiemedewerkers werken van maandagavond tot einde productie in een drieploegendienst 24 uur per dag.

Meer dan 21.000 bezorgers in heel Nederland, waarvan zo’n 18.000 in de leeftijd van dertien tot negentien jaar en ongeveer evenveel jongens als meisjes.

Spotta werkt samen met bijna vierhonderd grote en kleine transporteurs die de folderpakketten vervoeren naar de regionale distributiedepots en de bezorgers.

  1. Netwerk VSP lanceert met Spotta ‘grootste aanbiedingenplatform’. Emerce (16 september 2013). Geraadpleegd op 12 oktober 2022.
  2. Saskia van Weert, PostNL-dochter Spotta in handen van Arcis. Marketing Report (6 februari 2020). Geraadpleegd op 12 oktober 2022.
  3. Eigenaar Spotta neemt ook concurrent verspreider over. RondOm Vandaag (Leeuwarden) (3 maart 2020). Geraadpleegd op 12 oktober 2022.
  4. ‘Nieuw’ Spotta nog sterker in folderpakketten. PaperChainManagement B.V.. Geraadpleegd op 12 oktober 2022.