Gebruiker:RodeLoper020/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Rokin Fontein is geen traditionele fontein, maar een kunstwerk waar water over stroomt. De Nederlands/Belgische kunstenaar Mark Manders heeft het werk gemaakt. De Rokin Fontein staat op het Rokin in Amsterdam, op het pleintje tegenover boekhandel Scheltema. Op 5 september 2017 is de Rokin Fontein door de Amsterdamse wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren en de twee zonen van de kunstenaar officieel onthuld.

Fontein direct na plaatsing augustus 2017

Het kunstwerk[bewerken | brontekst bewerken]

De Rokin Fontein bestaat uit drie delen: een gepatineerd bronzen beeld, een massief blok natuursteen (Gascogne Azul) en stromend water. Samen vormen ze het kunstwerk. Het beeld toont twee ruw afgewerkte hoofden die aan elkaar verbonden zijn en die elk een eigen kant opkijken. Ertussen stroomt het water, als een waterval, naar beneden. Het is een groot beeld. De sokkel meet 4,5 × 2,5 × 1 meter, de bronzen hoofden zijn ongeveer 3 meter hoog en 3 meter lang. Samen weegt het kunstwerk meer dan 27.000 kg. Onder de Rokin Fontein zijn twee diepe kelders aangebracht. Hierin bevinden zich de waterbuffer, filters en pompen. Hoe het kunstwerk tot stand kwam en op zijn definitieve plek op het Rokin geplaatst werd, werd vastgelegd in deze film Rokin Fontein.

Kunstenaar Mark Manders[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstenaar Mark Manders (1968) is Nederlands/Belgische kunstenaar, die internationaal bekendheid geniet met zijn installaties, tekeningen, sculpturen en korte films. Zijn werk wordt getoond op tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten, zoals op de Biënnale van Venetië in 2013, en bevindt zich in tal van internationale collecties en vooraanstaande musea als het Amsterdam Stedelijk Museum, het S.M.A.K. in Gent, de Neue Pinakothek en het MOMA in New York. Mark Manders woont en werkt op dit moment in België.

Keuze ontwerp kunstwerk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 mochten drie kunstenaar (Jennifer Tee, Rob Birza en Mark Manders) hun ontwerp voorleggen aan een jury. De jury koos het schetsontwerp van kunstenaar Mark Manders als winnend ontwerp. Het ontwerp van Mark Manders voldeed als enige aan het uitgangspunt dat het ook als het water niet aan staat een aantrekkelijke toevoeging vormt voor de locatie.

Rokin Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

De herinrichting van het Rokin was onderdeel van project de Rode Loper van gemeente Amsterdam. De fontein moest beeldbepalend worden op het nieuw in te richten Rokin. De De voorbereiding van het plein waar de fontein zou komen te staan duurde van januari 2017 tot augustus 2017. Het Rokin verandert van karakter door de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn in 2018. Het plein waar de fontein staat is bedoeld als 'hoogwaardige verblijfsruimte'.