Mark Manders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mark Manders
Vos, Muis, Riem (2013)
Persoonsgegevens
Volledige naam Markus Antonius Johannes Manders
Geboren Volkel, 23 mei 1968
Opleiding Hogeschool voor de kunsten, Arnhem
Beroep(en) kunstenaar
RKD-profiel
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Mark Manders (Volkel, 23 mei 1968) is een Nederlandse beeldend kunstenaar. Zijn werk werd getoond op tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten en bevindt zich in tal van collecties in binnen- en buitenland.

Manders' oeuvre bestaat voornamelijk uit installaties, tekeningen, sculptuur en korte films. Manders zegt dat zijn installaties onderdeel zijn van zijn Zelfportret als gebouw. De installaties zijn representaties van zijn ideeën en gedachten en nodigen de toeschouwer uit om zowel het mysterie van het werk, als dat van de kunstenaar te ontcijferen.

Een belangrijk kenmerk van de kunst van Mark Manders is dat hij zijn werken niet als opzichzelfstaande kunstwerken beschouwt, maar als onderdeel van zijn Zelfportret als gebouw. Een dergelijk oeuvre noemt men een gesamtkunstwerk, waarbij het oeuvre als een geheel opgevat kan worden en alle afzonderlijke werken als onderdeel van dat geheel gezien kunnen worden. Een van die onderdelen Fragment van een huiskamer staat in de open ruimte op het P.E. Tegelbergplein in Amsterdam-Oost.

Een van de eerste tentoonstellingen waarmee Manders een groot publiek bereikte was de tentoonstelling in Park Sonsbeek in 1993. In 2013 exposeerde Manders in het Rietveld paviljoen op de Biënnale van Venetië, met onder andere een werk met de titel Werktafel en met Vos, Muis, Riem. Andere versies van dit laatste werk, dat er door de gebruikte verf uitziet als van natte klei vervaardigd, exposeerde Manders in het Museum of Modern Art in New York en in een kleine supermarkt aan de Via Garibaldi in Venetië. Manders schrijft in een toelichting dat het hier gaat om een springende vos (een jumping fox) die midden in de sprong is bevroren. De muis is met een riem vastgebonden, buitenop de vos, ter hoogte van de plek waar de muis zich normaliter zich zou moeten bevinden, namelijk in de maag van de vos. De springende vos werd plat op de vloer neergelegd. In 2020 organiseerde het Bonnefantenmuseum in Maastricht een groot overzicht van het werk van Manders, getiteld The Absence of Mark Manders.

Collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Werk van Mark Manders bevindt zich in een groot aantal particuliere en museale verzamelingen, onder andere in

In augustus 2017 werd van Manders de Rokinfontein geplaatst op het Rokin te Amsterdam.[1]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mark Manders van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.