Art Gallery of Ontario

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
AGO
Art Gallery of Ontario
Art Gallery of Ontario
Locatie Toronto, Canada
Oppervlakte 45.000m2
Type Kunst
Opgericht 1900
Personen
Directeur Matthew Teitelbaum
Conservator Dennis Reid
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Art Gallery of Ontario (AGO) (Frans: Musée des beaux-arts de l'Ontario) is een kunstmuseum in Toronto (Ontario) in Canada. Met 45.000 m² is het AGO een van de grootste kunstmusea in Noord-Amerika.[1]

De collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De collectie omvat meer dan 68.000 werken, die een periode bestrijkt van de eerste eeuw tot de huidige tijd. Het museum heeft een grote collectie Canadese kunst, die een duidelijk beeld geeft van de ontwikkeling van het erfgoed van Canada van de pre-confederatie tot heden. Meer dan de helft van de collectie is dan ook afkomstig van Canadese kunstenaars.

Het museum heeft ook een indrukwekkende collectie Europese kunstwerken, waaronder werken van Tintoretto, Gian Lorenzo Bernini, Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Thomas Gainsborough, Anthony van Dyck, Émile-Antoine Bourdelle en Frans Hals. Voorts werken van gerenommeerde kunstenaars, zoals Pablo Picasso, Auguste Rodin, Vincent Van Gogh en Edgar Degas. Hiernaast heeft het AGO ook een van de meest belangrijke collecties Afrikaanse kunst in Noord-Amerika. Het museum beschikt ook over een collectie eigentijdse kunst, die een goed beeld geeft van de evolutie van moderne kunstbewegingen in Canada, de Verenigde Staten en Europa, met werken van Andy Warhol, Claes Oldenburg en Jenny Holzer. Ten slotte biedt het AGO ook ruimte aan het "Henry Moore Sculpture Centre", deze heeft de grootste publieke collectie van werken van deze Britse beeldhouwer. Moores bronzen werk Two Large Forms (1966–1969) begroet de bezoekers aan de noordfaçade van het museum.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. The Canadian Encyclopedia. Gearchiveerd op 8 juni 2011. Geraadpleegd op 27 april 2009.
Zie de categorie Art Gallery of Ontario van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.