Gebruiker:Rodejong/Archief9

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Informatiepictogram

Er is heel wat discussie geweest op Overleg:Jehova's getuigen. Om duidelijkheid te scheppen heb ik het "Onze Taal" gelezen en advies gevraagd bij Nederlandse Taalunie.

Advies van "Onze Taal"
Het Groene Boekje (c)2005 van de "Nederlandse Taal Unie"

Wat is juist: Jehovah's Getuigen, Jehovahs getuigen of Jehova's Getuigen?[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jehova's getuigen is de juiste benaming voor de aanhangers daar het om individuen gaat. Dus: zonder h en met een kleine g
Daar lopen Jehova's getuigen.
  • Jehova's Getuigen is de juiste benaming wanneer we de hele gemeenschap van Jehova's Getuigen bedoelen. Ook wel: "de Getuigen van Jehova"
De Jehova's Getuigen hebben een nieuw pand gekocht.
  • Jehovah's Getuigen is de juiste benaming, als het om de naam van de groep gaat. "De spelling van een naam wordt bepaald door de naamgever of door de traditie" (Nederlandse Taalunie). In dit geval is het donorprincipe geldig.
Congreshal van Jehovah's Getuigen.
  • jehova's, Jehovagetuige, zijn benamingen in de volksmond. Het verwijst niet naar de God, maar naar de aanbidder ervan.
"We zagen een jehova lopen"



De Taalunie stelt de regels voor de spelling van Nederlandse woorden vast en eigennamen vallen daarbuiten. Dat die opgenomen zijn in de woordenlijst is dan eigenlijk misleidend. Een algemene spellingregel is dat namen met een hoofdletter beginnen, maar de schrijfwijze van de naam is niet gebonden aan de courante spellingregels.

Hoe een naam wordt gespeld, wordt bepaald door de naamgever of door de traditie.

De spelling van de genitief verschilt met de keuze van de spelling van de naam Jehova/Jehovah. De apostrof is nodig als de naam op een klinker eindigt: Jehova’s getuige. Als de naam eindigt op een medeklinker, wordt de genitief-s aan het woord vast geschreven: Jehovahs getuige.

Mededeling Dit hoort bij het overleg op Jehova's getuigen.