Gebruiker:Roselien Verheye/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Refleciteruimte Vinkt Mei 1940: Waartoe de mens in staat is, is een bezinningsruimte ter herinnering aan de gebeurtenissen te Vinkt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Reflectieruimte: Vinkt Mei 1940: Waartoe de mens in staat is.

Oprichting vzw Vinkt Mei 1940: Waartoe De Mens In Staat Is.[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 werd de vzw Vinkt Mei 1940: Waartoe De Mens In Staat Is? gesticht met als doel een reflectieruimte in te richten ter herinnering aan de gebeurtenissen van Mei 1940, deze dramatische gebeurtenissen te herdenken en dit in de meest ruime betekenis.

Ontstaan reflectieruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Na de 50ste herdenking van 'de Meidagen' in 1990, met onder meer de tijdelijke tentoonstelling "Extremen", groeide de idee van een permanent bezoekerscentrum.

De bouw van het nieuwe woon-en zorgcentrum in het dorpscentrum bood de opportuniteit om op dezelfde site een apart toegankelijk lokaal te voorzien.

Voor de inhoudelijke invulling en organisatie kon de vzw rekenen op de medewerking van het Ename Expertisecentrum voor Erfgoedontsluiting vzw. De oorlogsgebeurtenissen worden benaderd vanuit drie invalshoeken: mensen (Belgische militairen, Duitse militairen en burgerlijke slachtoffers), gebeurtenissen en plaatsen.

Naast de ondersteuning door het expertisecentrum, kon de realisatie van de Reflectieruimte op steun rekenen van de Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Deinze en het LEADER/CLLD-programma van de Europese Unie.

Na een proefperiode in 2012 opende de Reflectieruimte officieel de deuren in mei 2013.

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

De Reflectieruimte bestaat uit drie luiken: een filmprojectie, een beknopte tentoonstelling van voorwerpen en teksten en een digitaal documentatiecentrum.

De projectie geeft een korte inleiding over de aanleiding tot en het begin van de Tweede Wereldoorlog, om dan over over te gaan naar de gebeurtenissen tijdens de laatste meidagen van 1940 in Vinkt. De projectie bevat ook een aantal aangrijpende getuigenissen. Met deze projectiefilm wil men de bezoeker uitnodigen om zelf na te denken en te reflecteren bij de gebeurtenissen.

De tentoonstelling bevat foto's en persoonlijke voorwerpen naast enkele aangrijpende muurteksten.

In het digitaal documentatiecentrum kan men middels een paar beeldschermen het archief van de vereniging raadplegen.

Men kan de Reflectieruimte gratis bezoeken tussen 10u00 en 17u00 (behalve op maandag) en dit zowel individueel als in groep.

Kunstwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de ingang van de Reflectieruimte vindt men een kunstwerk: "De Val" van Herman Van Nazareth werd gekozen voor de bijpassende symboliek. Het slachtoffer, burger of militair, maar ook de mens in de maatschappij.

Kunstwerk van Herman Van Nazareth

Wandel-en fietsroutes[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Open Monumentendag van 2015 creëerde de werkgroep ad hoc een bezoekerstraject die de belangrijkste locaties van de oorlogsmisdaden in Vinkt en Meigem verbindt. De bijhorende brochure werd uitgegeven in de reeks "Erfgoedsprokkels" van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Dit project kon tot stand komen mede door de ondersteuning van de vzw Vinkt Mei 1940: Waartoe de mens in staat is?, de Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Deinze en de Erfgoedcel Leie en Schelde.

Gallerij[bewerken | brontekst bewerken]

Refertenties / Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Boek: De verloren geschiedenis van Vlaanderen ISBN 9789022339497

Land Van Nevele jaargang 34 aflevering 3: Vinkt en Meigem in Mei 1940

Erfgoedsprokkels Vinkt Meigem Deinze meidagen 1940

www.deinze.be/reflectieruimte

www.vinkt.be

www.openmonumenten.be

De herinnering aan oorlogsmisdaden op burgers in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog

Foto's: Erkan Yalcin