Gebruiker:Simeondermaats/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wina (faculteitskring)[bewerken | brontekst bewerken]

Simeondermaats/Kladblok
Wina Leuven vzw
Type Faculteitskring
Plaats Vlag Leuven Leuven
Instelling Katholieke Universiteit Leuven
Faculteit Wetenschappen
Studierichting Wiskunde
Natuurkunde
Informatica
Oprichting 1964
Oprichter(s) Jan Adé
Aansluiting Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie
Verenigingskleuren Azuur, goud, azuur
Website https://www.wina.be

Wina (officieel Wina Leuven vzw) is de faculteitskring voor studenten wiskunde, informatica, fysica en aanverwante richtingen aan de KU Leuven. Als faculteitskring vertegenwoordigt ze de studenten van deze richtingen, zowel binnen LOKO, de Studentenraad KU Leuven, de Overkoepelende Onderwijsraad als binnen de relevante permanente onderwijscommissies. Daarnaast organiseert ze ludieke en studentikoze activiteiten, zoals cantussen en baravonden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1902 richtte Gustaaf Verriest jr. (1880 - 1951),[1][2] toendertijd student, de "Cercle Mathématique des étudiants de l'université catholique de Louvain" op. Deze hield zich exclusief bezig met studiegerelateerde zaken en onderonsjes, en richtte zich qua leden naast studenten ook op de professoren. Dit was erg succesvol, aangezien bijna alle professoren ook effectief lid waren; wiskundig hoogleraar Ernest Pasquier (1849 - 1926)[3] was zelfs erevoorzitter.[4] Rond diezelfde tijd, in 1903, richtte Frans Van Cauwelaert, een voorvechter van de Vlaamse beweging, de wetenschappelijke kring "Taal en kennis: een studentenvereniging voor Nederlandse Wetenschap" op. Deze had als doel wetenschappelijk jargon aan studenten aan te leren, en deed dat via het organiseren van lezingen. De vereniging splitste al snel op in vier groepen; de groep Algemene Wetenschappen deed dat in 1907.

De Wiskundige Kring (1936 - 1954)[bewerken | brontekst bewerken]

Het is onduidelijk wat er na de Eerste Wereldoorlog met Taal en Kennis gebeurd is; wel weten we dat de Vlaamsgezindere leden van de Cercle Mathématique eigen lezingen begonnen te organiseren. De draad wordt in 1936[5] terug opgepikt met de oprichting van de Wiskundige Kring door Gustave Verriest[6] — ondertussen professor geworden. Hierop kwam veel protest: Verriest zou een separator genoemd zijn en zou "revolutionaire aktiviteiten" organiseren.

Rond de jaren '40[7] ontstond naast de Natuurkundige Kring (die een vergelijkbaar doel had als de Wiskundige Kring) ook KALIDOWINA, een eerder studentikoze vereniging voor de Kandidatuur-, Licentiaats- en Doctoraatsstudenten Wiskunde en Natuurkunde. Hierover is niet veel bekend.

De andere Wiskundige Kring (1954 - 1963)[bewerken | brontekst bewerken]

Een zekere Geens[8] richtte in 1954 een faculteitskring op, verwarrend genoeg ook Wiskundige Kring genaamd. Deze ontstond vanuit de wens om naast de louter educatieve activiteiten en inspanningen van de oude WK ook ludiekere zaken te doen. Het praesidium hiervan bestond uit een preses en vicepreses, de jaarafgevaardigden, een schatbewaarder, een secretaris, een sportverantwoordelijke, een sociaal verantwoordelijke, een verantwoordelijke voor de liturgie, een proost, een procantor, zedenmeester en een bibliothecaris.

Praesides Wiskundige Kring
Academiejaar Preses
1954-1955 Geens
1955-1956 Geens (?)
1956-1957 Geens (?)
1957-1958 Jos Wellens
1958-1959 Simon Verboven
1959-1960 Norbert Delagrange
1960-1961 Godfried Warreyn
1961-1962 Jan Dewitte
1962-1963 Jozef Teugels
1963-1964 (onderbroken) Jan Adé

Ondanks de naam "faculteits"kring was de groepering wel degelijk gericht op wiskundestudenten. Aangezien de studenten natuurkunde heel wat lessen gemeenschappelijk hadden met de wiskunderichtingen vormde dit ook niet echt een probleem. Daarenboven werden hun belangen ook door de wiskundigen verdedigd; nota bene bedroeg het aantal wiskunde- en natuurkundestudenten in deze tijd nog geen honderd. Het Fakulteitenkonvent, de overkoepelende organisatie voor Leuvense kringen, vond het echter verwarrend.

Oprichting Wina en vroege jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Het stichtingsakkoord van Wina werd op 13 februari 1964 opgesteld en ondertekend. De opname in het Fakulteitenkonvent ging niet zonder slag of stoot. Door het relatief hoge ledenaantal was Wina direct de derde grootste kring van Leuven. Dit gaf hen gelijk extra rechten in de interne structuur van het FK. Vooral de germanisten (die voor de introductie van Wina qua ledenaantal op de vierde plaats stonden) waren fervente tegenstanders. Desondanks werd Wina op 25 februari officieel een faculteitskring, met Jan Adé als eerste preses.

1964 was ook het jaar van de ontluiking van Leuven Vlaams, waarin Wina gelijk een prominente rol speelde. Adé legde bijvoorbeeld samen met Frans Verleyen de eerste steen van de satirische Universiteit van Zoetenaaie, toen de Vlaamse gemeente met het minste inwoners. Ook deed Wina mee aan stakingsacties in januari en februari 1968, ook in het kader van Leuven Vlaams.

Verwijzingen en voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Verriest, Gustave (1880-1951) - UCLouvain | Archives. archives.uclouvain.be. Geraadpleegd op 14 januari 2024.
  2. Niet te verwarren met Gustaaf Verriest sr., die ook professor aan de KU Leuven was rond dezelfde tijd en ook fervent flamingant was.
  3. ODIS. www.odis.be. Geraadpleegd op 15 januari 2024.
  4. Université catholique de Louvain (1835-1969), Harvard University (1837), Annuaire de l'Université catholique de Louvain. Louvain : Typ. de Vanlinthout.
  5. Plutonica — Academisch Corps te Leuven. www.plutonica.be. Geraadpleegd op 15 januari 2024.
  6. Verriest, Gustaaf (1880-1951) - NEVB Online. nevb.be. Geraadpleegd op 15 januari 2024.
  7. Plutonica — Academisch Corps te Leuven. www.plutonica.be. Geraadpleegd op 15 januari 2024.
  8. Plutonica — Academisch Corps te Leuven. www.plutonica.be. Geraadpleegd op 15 januari 2024.