Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Nederlandsche Huistelefoon Maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nederlandsche Huistelefoon Maatschappij
Logo
Oprichting 1905
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Nederlandsche Huistelefoon Maatschappij (NHTM) is opgericht om een verhuursysteeem van huistelefooncentrales in Nederland te implementeren en exploiteren.

Vanaf 1880 werden de telefoonnetten van de Nederlandsche Bell Telefoon Maatschappij door Nederland. Deze netten werden ook gebruikt door huistelefoons die aangesloten werden op het openbare net. In die tijd konden bijna alleen bedrijven, handelshuizen en belangrijke particulieren zich een telefoon veroorloven. Naast particuliere maatschappijen waren er ook grote gemeentelijke netten, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Die hadden de netten van de Nederlandsche Bell Telefoon Maatschappij verkregen na de afloop van de verschillende concessies. De Rijkstelegraaf hield zich in die tijd nog op de achtergrond. In 1913 verkocht de NHTM al zijn netten aan de in 1904 opgerichte Rijkstelefoon.

Het bedrijf was tevens importeur voor buitenlandse leveranciers, had voorraad en kon direct aan de verschillende bedrijven/lagere overheden leveren. Zij werd daardoor verreweg de grootste installateur in Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1905 De Nederlandsche Huistelefoon Maatschappij werd opgericht in Amsterdam, op initiatief van de Duitser R. Huffmann, die het door Harry Fuld bedacht verhuursysteeem van huistelefooncentrales in Nederland in de praktijk moet gaan brengen.
  • 1913 Na proefdraaien in Amsterdam en Rotterdam belandt de firma in Den Haag.
  • 1920 Een nieuw bedrijfspand aan de Scheldestraat 164-166 wordt in gebruik genomen.
  • 1923. De Rijkstelefoon kreeg het recht om zelf huistelefoons te gaan exploiteren en kreeg drie jaar de tijd om voorbereidingen te treffen voor het algehele monopolie.
  • 1924 De NHTM verlaat onder invloed van teruglopende omzet de Scheldestraat en vertrekt naar een kleinere locatie aan de Frederikstraat 17-19. Het bedrijf gaat zich ook richten op andere producten door de monopoliepositie die de PTT zich weet te verwerven op de telefoonmarkt.
  • 1928 De huistelefoonbedrijven moesten hun activiteiten staken. De lopende contracten mochten overigens nog worden afgewikkeld. Andere firma’s zoals Siemens en Ericsson haken daardoor af. De NHTM gaat zich richten op lichtreclameklokken, brandmelders, beveiligingsinstallaties, personenoproepinstallaties, wekinstallaties, arbeiderscontroleklokken en signaalinstallaties voor ziekenhuizen. Veel van deze producten worden in eigen bedrijf geproduceerd.
  • 1955 Verhuizing naar industriegebied de Binckhorst en hier wordt een nieuw pand betrokken aan de Pegasusstraat.
  • 1965 Er worden uitbreidingsplannen uitgevoerd en het complex wordt naar achteren toe uitgebouwd.
  • In het bedrijf werken samen met diverse nevenvestigingen 200 personen.
  • Jaren 70 Het bedrijf levert omroepinstallaties voor Schiphol en heeft de klokken van alle NS-stations in beheer.
  • 1988 Het bedrijf wordt onderdeel van het Duitse Bosch Telecom, waarbij de firmanaam wijzigt in Telenorma






De Rijkstelefoon bracht de huistelefoon onder in de HAVEE, die gelijk afnemer werd bij de N.H.T.M. Dat was prettig voor de opgeslagen voorraden, maar bracht nauwelijks brood op de plank. In 1933 is zij opgegaan in de nieuw opgerichte Vereenigde Telefoonmaatschappijen.

Bij de oprichting (1913) zijn uitgegeven ƒ 500.000,— gewone aandelen.

Peter E. Baas

Uit: V.V.O.F. Mededelingenblad Dertigste jaargang Nr. 1 van januari 2011, blz. 3 – 5.

gevonden op http://www.hugovandermolen.nl/scripophily/textsVVOF-periodiek/NEDERLANDSCHE%20HUISTELEFOON%20MAATSCHAPPIJ%20.pdf

https://www.eventbranche.nl/nieuws/de-broodfabriek-nieuwe-evenementenlocatie-in-rijswijk-6729.html





Productie telefoons huistelefooncentrales lichtreclameklokken brandmelders beveiligingsinstallaties personenoproepinstallaties wekinstallaties arbeiderscontroleklokken signaalinstallaties voor ziekenhuizen Veel van deze producten worden in eigen bedrijf geproduceerd en verhuurd. Afbeeldingen



De fabriek van de NHTM in 1920 na vertrek betrokken door de Standard Electric Mij


Nederlandsche Huis Telefoon Maatschappij (1905 - heden)

   Advertentie NHTM op nieuwe locatie Pegasusstraat, 1959 

Pegasusstraat 5-11


NHTM, Huistelefoonmij, Pegasusstraat 5-11 Productfolder NHTM met links het nieuwe fabrieksgebouw in de Binckhorst, jaren 50.


Productfolder NHTM met omroepinstallaties, jaren 50.


Productfolder NHTM met personen zoekinstallaties en huistelefoontoestellen, jaren 50.


Productfolder NHTM met telefoon- en klokinstallaties, jaren 50.

Voormalige NHTM-complex in 2008


De fabriek aan de Scheldestraat. Scheldestraat 160-162 De nieuwe fabriek in de Binckhorst van de NHTM. Pegasusstraat 5-11 Bedrijfspand aan de singel van de NHTM. Frederikstraat 17-19

Bronmateriaal

K. Havelaar (red en auteur), De Binckhorst, bedrijven terrein in beweging. Voorgeschiedenis en ontwikkeling van het grootste Haagse industriegebied, Den Haag 2012 (VOM 2012,nr.1)




https://shie.nl/bedrijven/nederlandsche-huis-telefoon-maatschappij-1905-heden/

https://www.eventbranche.nl/nieuws/de-broodfabriek-nieuwe-evenementenlocatie-in-rijswijk-6729.html