Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Spooldersluis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Spooldersluis

De Spooldersluis is een schutsluis met puntdeuren tussen de IJssel en het Zwolle-IJsselkanaal in de gemeente Zwolle. De grootste schepen die op deze vaarweg zijn toegelaten zijn schepen met de afmetingen 110 x 12,00 m, CEMT-klasse Va.[1]

De sluis is 142 m lang, 14,0 m breed.[2] Diepte sluisdrempel zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde bedraagt NAP –4,50 m. De bovenzijde van de sluismuur heeft een hoogte van NAP +5,50 m. Aan de buitenzijde is de waterstand afhankelijk van de rivierafvoer en kan dus sterk variëren. De ophaalbrug ligt daarom over het sluishoofd aan de binnenzijde van de sluiskolk. Doorvaarthoogte van de brug in gesloten stand NAP + 4,40, gebruikelijk is KP +4,8 m. De waterstand in het kanaal varieert tussen ongeveer NAP –0,20 m en -0,40 m.

De kade aan de zuidelijke oever op een afstand van ruim 90 m vanaf het sluishoofd wordt tevens gebruikt als autoafzetplaats. De kade heeft een lengte van ca. 30 m.

Het bedieningsgebouw van de Spooldersluis is geplaatst op de zuidkant van de kolk op een afstand van 35 m vanaf de kop van het sluishoofd. De sluismeester heeft vanuit de bedieningsruimte een visueel zicht op de schepen in de sluiskolk en het wegverkeer dat over de brug passeert en kan tevens de situatie in de binnenvoorhaven overzien.

Anno 2003 passeerden jaarlijks ca. 6500 schepen van de ladingvervoerende beroepsvaart door de Spooldersluis. In totaal wordt ongeveer 2,5 miljoen ton goederen via deze route vervoerd. Daarnaast passeren er tijdens het recreatieseizoen tussen april en oktober ruim 10.000 recreatievaartuigen door de sluis. [3]

De sluis is per marifoon aan te roepen op VHF-kanaal 22. Er wordt geen brug- of sluisgeld geheven.[4]

Categorie:Sluis in Overijssel Categorie:Bouwwerk in Zwolle