Naar inhoud springen

Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Zr.Ms. Curaçao (1826)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag
Vlag
Zr.Ms. Curaçao
Vlag
Vlag
Bij een kade
Overzicht
Type Driemastgaffelschoener
Naamgever Curaçao
Gebruiker(s) Koninklijke Marine
Geschiedenis
Werf J.H. & J Duke, Dover
Kiellegging April 1825
Tewaterlating September 1826
In dienst gesteld 24 oktober 1826
Uit dienst gesteld 1848
Status 1850 Gesloopt
Algemene kenmerken
Waterverplaatsing BRT 438 t
NRT 239 t
Lengte Loa 39,80 m
Lpp 38,82 m
Breedte Romp 8,20 m
Raderkasten 13,69 m
Diepgang max. 4,96 m
Bemanning 39 man
Techniek en uitrusting
Aandrijving Zeilen en stoommachine
Machinevermogen 150 Psi
Snelheid 8 kn
Portaal  Portaalicoon   Marine
  • Machinery: 2 engines of 50 horse-power each
  • Hull: Wood

1826 CALPE (bij tewaterlating))


  • 1826 Renamed Curaçao on completion
    • Port: Hellevoetsluis


'CURAÇAO'. Reeds lang voordat in andere landen sprake was van een geregelde postverbinding per stoomschip, was het koning Willen I, van het Koninkrijk der Nederlanden, die reeds in 1824 zijn regeringsorganen opdracht gaf de uitvoerbaarheid en voordelen van een geregelde rijks-stoom-pakketdienst tussen het moederland en de bezittingen in Amerika te onderzoeken. Aangezien het in Nederland nog niet mogelijk was een dergelijk schip te bouwen werd besloten de in 1825 in Engeland zo goed als afgebouwde 'Calpe' van 438 ton aan te kopen. Het schip werd op 24 oktober 1826 door de Nederlandse Marine aangekocht van de American & Colonial Steam Navigation Company. Na enkele wijzigingen en voorzieningen kwam het schip in de vaart als Zr. Ms. Stoom Pakket "Curaçao'.

Het als driemastgaffelschoener getuigde schip vertrok op 26 april 1827 onder bevel van Luitenant ter Zee Ie klasse J.W.Moll uit de haven van Hellevoetsluis. Buiten de bemanning van 42 koppen waren er passagiers aan boord voor de oversteek naar West-Indië. Verder verschillende goederen voor de schepen in de West en, niet te vergeten de post. De reis werd gemaakt via de Golf van Biskaje, langs Kaap Finisterre naar het eiland Madeira, vanwaar de oversteek werd gemaakt naar de vaste wal van Zuid-Amerika. OP 24 mei 1827 liet de 'Curaçao' het anker vallen op de Surinamerivier voor Paramaribo. Tijdens de oversteek was er een groot aantal dagen gebruik gemaakt van de stoommachines. De kinderziekten was men nog niet geheel te boven. De stoomketel en de schepraderen gaven moeilijkheden, terwijl ook de geleverde steenkool niet van goede kwaliteit bleek te zijn. Van Paramaribo ging de reis vervolgens verder naar Willemstad op het eiland Curaçao.

Het schip vertrok op 3 juni van de Surinamerivier en op 8 juni stoomde de 'Curaçao' reeds het Schottegat te Willemstad binnen.

Nadat de machine installatie geheel was nagezien en de kolenvoorraad was aangevuld, kon op 6 juli de terugreis naar Nederland worden aanvaard. Tijdens deze terugreis had het schip met veel tegenwind te kampen, maar kwam het op 4 augustus veilig aan op de rede van Hellevoetsluis. De eerste reis van Nederland naar West-Indië met het stoomschip was volbracht. De stoommachine werd zo vaak gebruikt dat men de 'Curaçao' kan beschouwen als het eerste schip dat de Atlantische Oceaan onder stoom in beide richtingen is overgestoken.

Terecht vermeld Moll in zijn rapport een de minister van Marine:

"Hebbende derhalve den overtocht van Curaçao in 29 etmalen afgelegd van welke tijd drie en twintig dagen de machines werkzaam zijn geweest en slechts zeer weinig dagen met voordelige wind gezeild is. Door het onbestendige weer als ook het lekken van de ketel is veel tijd verloren gegaan en ofschoon deze reis deze reis niet zo voorspoedig is afgelegd geworden dan men zich mogelijk had voorgesteld had zo behoort echter de eer alleen aan de "Nederlanders als de eerste te zijn geweest onder wiens vlag de reis naar de Indiën en terug door een stoomschip volbracht is.


De zo begonnen geregelde stoom-maildienst moest reeds in 1830 worden gestaakt, toen wegens het uitbreken van de Belgische opstand de 'Curaçao' in de Nederlandse wateren nodig was. In de jaren rond 1840 maakte het schip, met zeer onregelmatige tussenpozen, weer enige reizen naar West-Indië. In 1846 werd het schip uit de vaart genomen en afgekeurd voor verdere dienst op zee. Zo kwam na een periode van 20 jaar een einde aan het bestaan van Zr. Ms. Stoom-packet van oorlog 'Curaçao'. De machines werden er uit genomen om in een nieuw schip te worden ingebouwd.

http://zienenweten.blogspot.com/2017/01/zr-ms-curacao-een-postboot.html

Aankoop Curaçao, het eerste stoomschip van de Koninklijke Marine (24 oktober 1826)Zr.Ms. Curaçao. Foto. NIMHZr.Ms. stoompakketschip van oorlog Curaçao (ex-Calpe) wordt aangekocht in Groot-Brittanië. Het is het eerste stoomschip ter wereld dat grotendeels op stoomkracht de Atlantische Oceaan oversteekt. Die gedenkwaardige overtocht gaat op 26 april 1827 van start vanaf de rede van Hellevoetsluis. (Marine)

De eerste Nederlandsche Transatlantische stoomvaart in 1827 van Zr.Ms. Stoompakket Curaçao

Vertrek vanaf de rede van Hellevoetsluis van het houten stoompakket van oorlog Zr.Ms. 'Curaçao' met hulpzeilvermogen, onder commando van de luitenant-ter-zee der eerste klasse J.W. Moll voor de eerste transatlantische stoomreis naar de West van een Nederlands marineschip (ook het eerste schip ter wereld, dat het grootste gedeelte van de overtocht stomend zal afleggen). De 'Curaçao', met een voorraad van 400 ton kolen, 2 machinisten en 6 'vuurstokers' aan boord, zal 28 dagen later op 24 mei 1827 in Paramaribo aankomen. Via Willemstad zal het schip, na 29 dagen, op 4 augustus 1827 weer terug op de rede van Hellevoetsluis zijn. Gedurende 22 dagen voer het schip onder stoom, de rest van de tijd werd zeilende afgelegd. Onderweg deden zich allerlei technische problemen voor. Zo liep de machine warm, lekte de ketel of vertoonde zoutaanslag en braken bladen van de schepraderen af. Het schip heeft de overtocht meerdere keren gemaakt maar werd in 1846 opgelegd en in 1850 afgebroken.

The “Curaçao” was the first steamship to cross the Atlantic Ocean from Curaçao to the Netherlands. It made the voyage in 28 days; sailing ships took forty days to make the crossing. However, after three voyages beset with problems, the undertaking was abandoned..

https://www.curacaohistory.com/1826-steamship-curacao

Tienjaar later, in 1826: het eerste stoomschip der Koninklijke Marine vaart af vanuit Hellevoetsluis


De Koninklijke Marine kocht in 1825 een Engels raderstoomschip. Onder een nieuwe naam, Zr. Ms. Curaçao, moest het schip als stoompakketboot een reis naar West-Indië maken. Het schip was tevens voorzien van een volledige zeiltuigage. Zr Ms Stoompakket Curacao eerste stoomschip Kon Marine 1825

Zr. Ms. Curaçao, het eerste stoomschip der Koninklijke Marine, vertrok in 1826 voor haar eerste reis vanuit Hellevoetsluis naar West-Indië.

Met 400 ton kolen aan boord vertrok het eerste stoomschip van de marine op 26 april 1827 vanuit Hellevoetsluis. De marine kreeg er op deze reis een nieuw type zeeman bij. Aan boord waren namelijk twee machinisten en zes ‘vuurstokers’. Op 24 mei ging de Curaçao voor anker op de rede van Paramaribo.

Voor de terugreis van het eiland Curaçao naar Hellevoetsluis had het schip 29 dagen nodig. Op 22 daarvan was het schip onder stoom, de rest van de tijd werd er uitsluitend gebruikgemaakt van de zeilen. Onderweg deden zich allerlei problemen voor: de machine liep warm, de ketel lekte of vertoonde zoutaanslag en bladen van de schepraderen braken af. Maar het schip voltooide de reis en dat was een uitzonderlijke prestatie: de Curaçao was namelijk het eerste stoomschip ter wereld dat de Atlantische Oceaan in twee richtingen overstak. Zr Ms Stoompakket Curacao eerste stoomschip Kon Marine - 1e LtZ Nanning Willem Jager

Eerste Luitenant ter Zee Nanning Willem Jager, Eerste Officier aan boord van Zr.Ms. Curaçao.



https://equipage-dedelft.nl/wp/?p=613

Category:Curaçao (ship, 1826)

In 1827 stak de eerste Nederlandse stoomraderboot de Atlantische Oceaan over als volledig stoomschip. Het schip, Zr. Ms. Curaçao, was weliswaar nog getuigd als schoener met drie masten, maar voerde het zeil als hulpvermogen


https://de.wikipedia.org/wiki/Cura%C3%A7ao_(Schiff,_1826)