Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Zr.Ms. Merapi (1875)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Pieter Oosterhuis, Afb OSIM00003001528.jpg


Kronieken uit 1874

06 oktober 1874

Krant: NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 5 oktober. De 8e dezer, ten 3 ure des namiddags, zal aan de fabriek der Nederlandsche Stoomboot Maatschappij te Fijenoord worden te water gelaten het ijzeren rader-stoomschip MERAPI, bestemd voor de marine in Oost-Indië. De machines voor dit schip worden mede in de fabrieken van dit etablissement vervaardigd.


26 februari 1875

Krant: NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Naar aanleiding van ’s konings besluit van 24 februari 1875 worden Zr.Ms. raderstoomschepen BROMO en MERAPI, liggende te Amsterdam en te Fijenoord, met de 16e maart a.s. in dienst gesteld met bestemming naar Oost-Indië en het bevel daarover opgedragen resp. aan de kapt.luit.t.zee W.J. Scholten van Aschat en J. Tromp.


17 maart 1875

Krant: NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 16 maart. Heden werd aan het etablissement te Fijenoord van de Nederlandsche Stoomboot Maatschappij op de gebruikelijke wijze in dienst gesteld het aldaar gebouwde oorlogsstoomschip MERAPI, onder bevel van de kapt.luit.t.zee J. Tromp, bestemd voor de zeemacht in Nederlands-Indië.



03 juni 1875

Krant: NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Hellevoetsluis, 2 juni. Naar men verneemt, zal het raderstoomschip MERAPI a.s. zaterdag (opm: 5 juni) naar Atchin (opm: Atjeh) vertrekken.


18 september 1875

Krant: NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

otterdam, 17 september. Volgens een bij het departement van Marine ontvangen telegram zijn Zr.Ms. raderstoomschepen MERAPI en BROMO resp. de 16e augustus en de 3e september van Nederland in Oost-Indië aangekomen. Aan boord was alles wel.


16 april 1887 Krant: JB - Javabode

Uit Atjeh schrijft men: Toen het van Poeloe Bras gekomen oorlogsschip MERAPI voor Olehleh wilde ankeren, stiet het bijna tegen Zr.Ms. schroefstoomschip BATAVIA. Om een botsing te vermijden, stoomde de MERAPI zo flink achteruit, dat zij tegen het gouvernements-stoomschip CONDOR aan kwam, ten gevolge waarvan een sloep van de MERAPI verbrijzeld werd, terwijl de ketting, waaraan een anker van de CONDOR hing, brak.


21 april 1887 Krant: JB - Javabode

Batavia, 21 april. Zr.Ms. stoomschip MERAPI zal bij het Marine Etablissement te Soerabaja van nieuwe stoomketels worden voorzien.