Gebruiker:Taka/Voetnoten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten in een verantwoorde tekst zijn bronverwijzingen bij statements . Om de tekst niet onleesbaar te maken wordt daarbij vaak gebruik gemaakt van een korte verwijzing naar een literatuurlijst aan het einde van het artikel.

In sommige gevallen gebeurt dat door middel van een oplopende nummering, waarbij van elk nummer aan het eind van de tekst de bronverwijzing wordt genoemd. Een bewering met een bronverwijzing kan er dan zo uitzien(1), en de volgende krijgt het volgende nummer(2). Voetnoten die op deze manier zijn gemaakt kunnen natuurlijk ook nadere uitleg geven, het hoeft niet persé een bronverwijzing te zijn.

In andere gevallen gebeurt dat door tussen haakjes niet een nummer te vermelden maar auteurs en jaartal (Darwin, 1859). Aan het eind van het artikel staan de bronnen op alfabetische volgorde van auteurs vermeld. Als er meerdere bronnen zijn met dezelfde auteurs en hetzelfde jaartal, wordt een letter toegevoegd om onderscheid te maken tussen de verschillende bronnen (Darwin, 1859a).

Externe verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

De wikipedia heeft een ingebouwd systeem voor externe voetnoten, links naar pagina's buiten de wikipedia. De nummering hiervan ontstaat automatisch. De manier om deze te maken is om externe links in de tekst te omgeven door vierkante haken: [1] wordt gemaakt door dit [http://www.nasa.gov] in de tekst te typen. De volgende op dezelfde manier geformatteerde tekst kijgt automatisch het daarop volgende nummer: [2] ([http://www.esa.int]).

Het is belangrijk dat de verwijzing begint met "http://". Als de vierkante haken rond een url worden weggelaten, wordt de gehele url getoond en is tegelijk ook klikbaar: http://www.overheid.nl.

Dit zijn echter geen voetnoten, maar externe verwijzingen. Dat kan nuttig zijn, maar soms is er ook behoefte aan klikbare voetnoten verwijzen naar de noten bijlage.

Dit systeem kan echter wel gebruikt worden voor voetnoten. Namelijk door te verwijzen naar dezelfde pagina alsof het een externe link is [3]. Deze verwijzing is gemaakt met [http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Taka/Voetnoten#Voetnoten].

Deze methode heeft een aantal nadelen:

  • Het wordt niet automatisch aangepast bij het verplaatsen (hernoemen) van een pagina.
  • De link werkt niet bij het Toon bewerking ter controle, omdat de bewerkingspagina een andere url heeft als de pagina zelf. Dus het kan alleen gecontroleerd worden op de definitieve pagina.
  • Het werkt niet als het verwijst naar een anchor met een naam waar niet-alfanumerieke karakters in zitten, bijvoorbeeld een spatie of een "/". Deze verwijzing naar Bijlage 1, genummerde voetnoten werkt niet [4]. Dit is te overkomen door anchors te gebruiken met alleen alfanumerieke karakters (bijvoorbeeld met gebruik van de div methode, zie hieronder).


Klikbare voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Er kunnen argumenten zijn om de voetnoten in de tekst klikbaar te maken, en te laten verwijzen naar de voetnoot. De vraag is dan natuurlijk hoe je dat in de wikipedia het best kan doen. Voor een klikbare voetnoot heb je twee dingen nodig:

  • de plek waar de klik heen verwijst (anchor)
  • de plek waar geklikt kan worden (link)

Er zijn (minstens) twee manieren om een anchor te maken:

  1. Met een kopje:===Dit is een kopje=== (het aantal "=" tekens rond de tekst bepaald de grootte (en de hiërarchie) van het kopje). Het heeft de beperking dat de getoonde tekst en het kopje gelijk zijn. Soms is dat niet handig. En bijvoorbeeld in een table kunnen geen kopjes worden aangemaakt.
  2. Met een div: <div id="mijn_anker">een tekst</div>. Dit is heel handig, want er kunnen zo zelfs onzichtbare anchors worden gemaakt, zonder tekst dus.

De link naar een anchor is het gemakkelijkst te maken met de standaard manier van intern linken: dubbele vierkante haken, waarbij er een "#" voor de naam van het anchor komt: (15) is gemaakt met <sup>[[#Voetnoten|(15)]]</sup>.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

De Beste methode is om:

  1. anchors aan te maken met gebruik van een div: '<div id="Darwin1859">tekst</div>, waarbij uitsluitend alfanumerieke karakters gebruikt mogen worden. Tbv een werkende demo staat een dergelijk anchor hieronder bij de voetnoot over Darwin.
  2. gebruik maken van de interne link methode: <sup>[[#Darwin1859|(17)]]</sup>: (17)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bijlage 1, genummerde voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

1). bronverwijzing behorende bij nummer 1.

Bijlage 2, auteurs/jaar voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Darwin, 1859, Origin of Species, uitgever, plaats van uitgifte

Fictief, 2004, Ideeën voor niets, uitgever, plaats van uitgifte