Gebruiker:TheNk22/Norman Foster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Norman Foster[bewerken | brontekst bewerken]

Sir Norman Robert Foster
Norman Foster op een conferentie in Dresden in 2006.
Persoonsinformatie
Nationaliteit Brits
Geboortedatum 1 juni 1935
Geboorteplaats Manchester
Beroep Architect
Werken
Belangrijke gebouwen 30 St Mary Axe
Prijzen Pritzker Prize
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
30 St Mary Axe

Norman Robert Foster, sinds 1990 Sir Norman Foster en sinds 1999 Lord Foster of Thames Bank (Manchester, 1 juni 1935) is een Britse architect.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Norman Robert Foster werd als enig kind geboren op 1 juni 1935 in Manchester en groeide op in armoede[1][2]. Zijn interesse voor de architectuur is op jonge leeftijd ontstaan, toen zijn vader hem mee nam naar zijn werk als machineschilder. Op de middelbare school werd Foster gepest en hield hij zich bezig veel met lezen. Hij ging van school af op zestienjarige leeftijd, om vervolgens te werken bij het gemeentehuis van Manchester [3] Na in 1961 zijn opleiding aan de

Hij is bekend om zijn ontwerpen van onder andere de Millennium Bridge en het kantoorgebouw 30 St Mary Axe in Londen. In Berlijn tekende hij voor de herbouw van de koepel op het Rijksdaggebouw. Daarnaast ontwierp hij het viaduct van Millau, de terminal van de luchthaven van Hongkong en de renovatie van Camp Nou. In Nederland heeft Foster onder meer het World Port Center in Rotterdam[4] en het Nederlandse hoofdkantoor voor Ernst & Young in Amsterdam ontworpen[5]. Voor Antwerpen ontwierp hij een enkeldeksbrug voor de Oosterweelverbinding. Dit ontwerp werd echter niet geaccepteerd omdat het geen dubbeldeksbrug was. Voor New York ontwierp Foster de Hearst Tower.


Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 won hij de European Union Prize for Contemporary Architecture voor zijn ontwerp van de nieuwe terminal op Stansted Airport.

Foster verwierf twee exclusieve onderscheidingen, de Duitse 'Pour le Mérite' en, in 1997, de 'Order of Merit'. Norman Foster is een Life Peer, een voor het leven benoemde edelman, en heeft als Baron Foster of Thames Bank zitting in het Britse Hogerhuis.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

{{Commonscat|Norman Foster}} {{Navigatie winnaars European Union Prize for Contemporary Architecture}} {{Navigatie winnaars Pritzker Prize}} {{Navigatie Orde Pour le Mérite (civiele klasse)}}