Naar inhoud springen

Gebruiker:Thieu1972/Kortgene (kasteel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thieu1972/Kortgene
Algemeen
Eigenaar Van Borssele; Van Egmond
Gebouwd in 1411-1413
Gebouwd door Filips van Borssele
Gesloopt in 1530/1532
Gebeurtenissen verwoest door overstromingen

Het kasteel Kortgene stond in het Nederlandse dorp Kortgene, in de provincie Zeeland.

Het kasteel is tussen 1411 en 1413 gebouwd door Filips van Borssele. In diezelfde periode liet hij het dorp Kortgene van stadsmuren voorzien en hij bouwde er een nieuwe kerk. In 1413 schonk hij Kortgene stadsrechten en in 1418 werd Kortgene een vrije hoge heerlijkheid. Nadat Filips in 1431 zonder nageslacht was overleden, vervielen kasteel en heerlijkheid aan de graaf. Nog datzelfde jaar verkocht gravin Jacoba van Beieren het kasteel en heerlijkheid aan Frank van Borssele, met wie zij enkele jaren later zou trouwen. Het kasteel van Kortgene werd bewoond door een kastelein die door Frank was aangesteld.

Franks bastaardzoon Floris werd in 1478 met het kasteel en de heerlijkheid beleend, maar moest hiervoor wel een groot bedrag betalen aan gravin Maria van Bourgondië en haar echtgenoot Maximiliaan van Oostenrijk. Na het overlijden van Floris in 1507 erfde zijn zoon Frank de goederen. Omdat Franks huwelijk met Catharina van Egmond kinderloos bleef, gingen na zijn dood in 1521 kasteel en heerlijkheid over naar de familie Van Egmond. De eerste eigenaar uit deze familie was Floris van Egmond, graaf van Buren, die in 1530 het kasteel en de heerlijkheid in bezit kreeg.

Door de Sint-Felixvloed op 5 november 1530 en nieuwe overstromingen in 1532 werden het stadje Kortgene en zijn kasteel verwoest. Floris' zoon Maximiliaan van Egmond werd in 1540 heer van Kortgene. Zijn dochter Anna van Buren huwde in 1551 met Willem van Oranje en liet Kortgene na aan hun zoon Filips Willem.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel heeft gestaan nabij het middeleeuwse Kortgene. Omdat zowel het kasteel als het stadje zijn verwoest tijdens de overstromingen van 1530/1532, is de precieze locatie van het kasteel niet bekend.

Ook is niets bekend over het uiterlijk van het slot. De enige bekende afbeelding[1] dateert uit de 18e eeuw en kan als fantasie worden beschouwd.