Gebruiker:Vera ajc/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sophia, Belgisch Netwerk voor Genderstudies[bewerken | brontekst bewerken]

Sophia, het Belgisch Netwerk voor Genderstudies, is een tweetalige non-profitorganisatie gesubsidieerd door het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee om een netwerk voor feministisch onderzoek in België op te richten, ontstaat in 1989 naar aanleiding van het eerste Europese colloquium over vrouwenstudies “Concepts et réalités des études féministes” dat door het GRIF (het eerste Franstalige feministisch tijdschrift) georganiseerd werd. Dit colloquium bracht de tekortkomingen van België op het gebied van onderwijs en onderzoek in vergelijking met andere Europese landen aan het licht en zette sommige Franse en Vlaamse activisten (voornamelijk lesgevers) ertoe aan te werken aan de overdracht van feministische kennis in de Belgische universiteiten.

Ondanks hun politieke, institutionele en activistische verschillen waren zij gebonden aan een gemeenschappelijk doel: de erkenning, bevordering en integratie van feministische en vrouwenstudies in de Belgische samenleving als pijler voor het veranderen van mentaliteiten en ongelijke verhoudingen tussen vrouwen en mannen.[1]


Missies[bewerken | brontekst bewerken]

De drie voornaamste missies van Sophia zijn[2]:

  1. Het stimuleren en ondersteunen van onderzoek en onderwijs binnen het domein van genderstudies, intersectionaliteit en queer studies in België. Door middel van een kritisch en intersectioneel perspectief benadrukt Sophia de wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie van deze domeinen, alsook hun bijdrage tot de ontwikkeling van een inclusiever beleid.
  2. Netwerk- en informatiefunctie: Sophia bevordert en faciliteert contacten tussen de verschillende instellingen voor hoger onderwijs, tussen de verschillende taalgemeenschappen, tussen de academische wereld, (artistiek) activisme, het beleid en het middenveld.
  3. Het promoten en verspreiden van verschillende initiatieven in het domein van genderstudies.

Sophia richt zich op personen die binnen de academisch wereld of binnen een politieke, sociale of culturele organisatie actief zijn rond gender, intersectionaliteit en queer studies.

Actieterrein[bewerken | brontekst bewerken]

Sophia organiseert tweejaarlijks colloquia om op een kritische manier feministische theorievorming te analyseren en onderzoekers de kans te geven hun werk te presenteren. Deze colloquia geven een stand van zaken van het onderzoek en het onderwijs binnen het domein van genderstudies in België of maken de balans op van het feministisch onderzoek rond een specifiek thema.

In de overige jaren creëert Sophia ontmoetingen, zoals lezingen of debatten, die reflecties aanwakkeren over vernieuwende thema's binnen genderstudies in België.


Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2011, Haalbaarheidsstudie naar de oprichting van een interuniversitaire master genderstudies in België, online beschikbaar


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Noten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Genderstudies Categorie:Feminisme Categorie:Belgische vrouwenorganisatie