Gebruiker:Viv3210/James Rollins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
James Rollins
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jim Czajkowski
Pseudoniem(en) James Rollins, James Clemens
Geboren 20 augustus 1961
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre Avonturen thrillers, Fantasy novellen
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

James Rollins en James Clemens zijn twee pseudoniemen van de Amerikaans schrijver Jim Czajkowski (Chicago, 20 augustus 1961). Onder de naam James Rollins publiceert hij verschillende avonturen thrillers, waaronder een serie boeken in de Sigma reeks.

Onder het pseudoniem James Clemens schreef hij ook enkele fantasy novellen. Momenteel zijn er in de reeks Verboden & Verbannen al vijf boeken verschenen, en heeft hij er twee geschreven in de De Godengebieder reeks.

In 2007 heeft hij op vraag van de filmproducent van de laatste Indiana Jones film Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull het boek naar de film geschreven.

Om zich voltijds te kunnen wijden aan zijn schrijversschap heeft hij zijn dierenartsenpraktijk in Sacramento, California (VS) verkocht. Twee van zijn hobby's zijn speleologie en snorkelen. Niet toevallig spelen vele van zijn avonturen zich dan ook ondergronds of onder water af.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met zijn drie broers en drie zusters bracht hij zijn jeugd door in een berggebied in Canada. Daar verkende hij vaak de omliggende velden, de bevroren vijvers, en alles wat de natuur te bieden had. Daarbij droomde hij zich altijd avonturen bijeen van wat er stond te gebeuren na de volgende bocht of kreek.

Omdat hij niet zeker was dat hij ging kunnen leven van het schrijverschap studeerde hij Diergeneeskunde aan de universiteit van Missouri, waar hij in 1985 doctoreerde. Een van de onderwerpen die hij tijdens zijn studies behandeld had was evolutie, een onderwerp dat hij ook verwerkte in De Zwarte Orde.

Een zeer koude winter in de Midwest maakte dat hij zijn droom van zon, zee en nieuwe horizonten volgde, en hij vestigde zich aan de Westkust in Sacramento, Californië, waar hij zijn praktijk als dierenarts vestigde.

Zijn eerste boek, Wit'ch Fire, in het Nederlands uitgegeven als Het boek van Vuur, werd uitgegeven door de uitgever van Terry Brooks. Brooks was een jurylid op de Maui Writer's Conference wedstrijd. Jim deed mee aan die wedstrijd met een manuscript dat hij onlangs had afgewerkt.

Sigma reeks[bewerken | brontekst bewerken]

Sigma is een fictief onderdeel van het Amerikaanse DARPA instituut, een onderdeel van defensie. De Sigma afdeling verzamelt mensen die zowel uitstekende militaire vaardigheden hebben, alsmede uitmuntende wetenschappers zijn. Ieder lid van het team heeft zo zijn eigen specialiteit, wat het team toestaat internationale misdaden met een wetenschappelijk kant te benaderen. Onderwerpen die in de verschillende boeken aan bod komen zijn mono-atomair goud, kwantumevolutie, genetica, anti-materie en vele andere. De avonturen die hoofdrolspeler Grayson 'Gray' Pierce en zijn team beleven worden vaak vergeleken met die van Indiana Jones.

Zandstorm[bewerken | brontekst bewerken]

Verborgen onder het zand van de woestijn ligt de legendarische stad Oebar, het immens rijke handelscentrum van het oude Arabië. Vermoedelijk is de locatie ook een geheimzinnige bron van antimaterie, die krachtig genoeg is om de hele aarde van energie te voorzien... of te vernietigen. Antimaterie. Een expeditie van wetenschappers en Sigma-agenten Painter Crowe en Coral Novak trotseert zandstormen en een allesverzengende zon om de verdwenen stad Oebar te vinden en binnen te komen. Ze zijn op zoek naar de antimaterie en moeten die vinden voordat deze in handen valt van Het Gilde, dat er kwaadaardige bedoelingen mee heeft.

Steen der Wijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Een nachtmis in de Dom van Keulen ontaardt in een bloedbad. De daders verdwijnen spoorloos met hun buit: het relikwie van de bijbelse Wijzen uit het Oosten. Het getuigenis van de enige overlevende zorgt voor opschudding in het Vaticaan. Een kardinaal verzoekt de Romeinse agente Rachel Verona een discreet onderzoek in te stellen. Ook doet hij een beroep op SIGMA - een geheime Amerikaanse elite-eenheid. SIGMA stuurt een team van wetenschappers en militairen onder leiding van Grayson Pierce om de getuigenverklaring te verifiëren. De daders behoren tot een mystieke, geheime broederschap van alchemisten en moordenaars, die de relieken willen gebruiken om de wereld diepgaand te veranderen. Het zijn fanatici die zich door niets en niemand laten tegenhouden. Pierce en Verona worden zowel jager als prooi en moeten alle zeilen bijzetten om te overleven. Het spoor leidt naar een historische locatie waar wetenschap en religie samenkomen...

De Zwarte Orde[bewerken | brontekst bewerken]

Het begint met een aanslag op een Deens antiquariaat. Toevallig is commandant Grayson Pierce ter plaatse. Hij weet te voorkomen dat de daders vertrekken met een bijbel die ooit van Darwin was. Waarom zijn de terroristen geobsedeerd door de nalatenschap van een wetenschapper die ooit betrokken was bij gruwelijke experimenten? In Nepal is een vallei ontvolkt door een mysterieuze plaag. Schimmige machten dreigen de arts Lisa Cummings, die de zaak onderzoekt, voorgoed het zwijgen op te leggen. Haar enige bondgenoot is de pelgrim Painter Crowe, het hoofd van de elite-eenheid Sigma Force. Maar Painter vertoont de eerste symptomen van de dodelijke ziekte... Grayson heeft de sleutel in handen om Painter en Lisa te redden - als hij zou weten wat er op het spel staat. Sigma Force zet alles op alles om daar achter te komen. Vóór de huidige wereldorde voorgoed vernietigd wordt...

Taal der Engelen[bewerken | brontekst bewerken]

Diep in het oerwoud verbergt een eeuwenoude ruïne een dodelijk geheim. Een beroemde ontdekkingsreiziger heeft de waarheid lang geleden mee het graf in genomen. Een mysterie van epische proporties ligt verborgen in de genetische code van de mens... De bewoners van het afgelegen Christmas Island zijn ziek, na besmetting met een zeevirus dat eerder de visstand decimeerde. Nadat Sigma een team naar het eiland heeft gestuurd, worden de bewoners geëvacueerd met een door de WHO gecharterd cruiseschip. Het Gilde, de terreurorganisatie die op het spoor is gekomen van het levensgevaarlijke virus, wil het schip met de voltallige eilandbevolking kapen om het virus te isoleren en als biologisch wapen te gebruiken. Grayson Pierce moet de code - de taal der engelen - zien te kraken om het virus een halt toe te roepen. De tijd dringt: een epidemie zal wereldwijde gevolgen hebben...

Het Laatste Orakel[bewerken | brontekst bewerken]

Als de volgende Boeddha, Mohammed of Jezus met bio-engineering tot leven gewekt zou kunnen worden... Zou dat dan de wederopstanding betekenen of zou het een kettingreactie in gang zetten die het einde van de mensheid inluidt? Een denktank van wetenschappers, opgericht tijdens de Koude Oorlog, heeft een manier ontdekt om de talenten van idiots savants, autistische wonderkinderen, nog veel verder te ontwikkelen. Voordat de procedure goed wetenschappelijk is getest, gaat een klein groepje fanatiekelingen in het geheim experimenteren met de talentvolste kinderen. Hun doel: een nieuwe wereldprofeet creëeren in het nieuwe millennium die vrede kan brengen... maar wel op hun voorwaarden. De biomanipulaties hebben afschuwelijke, onvoorziene gevolgen. SIGMA's commandant Gray Pierce moet, in een race tegen de klok, een mysterie ontrafelen dat is geworteld in de oudheid, bij het orakel van Delphi. Maar kan het verleden de toekomst redden?

Dag des Oordeels[bewerken | brontekst bewerken]

In de middeleeuwen, ten tijde van de kruistochten, stierven op twee plaatsen op de Britse eilanden mensen en dieren massaal aan onverklaarbare hongerdood, hoewel hun maag vol zat met onverteerd voedsel. Dit vreemde gegeven is vastgelegd bij een grote volkstelling. In het heden probeert een machtige groep industriëlen een oplossing te vinden voor de dreigende overbevolking met voedselgebrek als gevolg. Men experimenteert met genetische manipulatie van gewassen, met behulp van bio-organismen die teruggrijpen op een ziekte die in de middeleeuwen heeft gewoed. Sigma doorziet als eerste de verbangen en het gehele team wordt ingeschakeld. Hierbij worden ze op de hielen gezeten door uiterst geraffineerde sluipmoordenaars. Gray Pierce volgt de sporen die vanuit de middeleeuwen naar het heden leiden. Painter Crowe doet onderzoek naar de groep industriëlen, die gemanipuleerd blijkt te worden door het Gilde. Er wordt een immens offer gevraagd om de dag der oordeels te kunnen afwenden...

Andere boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Onder het pseudoniem James Rollins heeft hij ook nog een aantal opzichzelfstaande boeken gepubliceerd, waarvan er maar een in het Nederlands vertaal is, namelijk IJsjacht (Ice Hunt).

James Clemens[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn eerste boeken schreef Jim Czajkowski onder het pseudoniem James Clemens. Onder deze naam heeft hij boeken in twee reeksen uitgegeven: de Verboden & Verbannen reeks (Banned and the Bannished), en de Godengebieder reeks (Godslayer).

De Verboden & Verbannen reeks gaat over een meisje genaamd Elena die oude krachten erft. Daarmee moet zij de Duistere Heer weten te verslaan.

In de Godengebieder krijgt de lezer een wereld voorgeschoteld waarin onsterfelijke goden op de aarde rondwandelen. De hoofdpersoon is Tylar de Noche, die ooit tot de gevreesde Schaduwridders van Myrilla behoorde.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

James Rollins, individuele boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal boeken van James Rollins buiten de Sigma Reeks zijn (nog) niet vertaald. Deze boeken staan ter volledigheid in volgende tabel vermeld.

Boek (jaar) Originele titel (jaar)
Niet vertaald Subterranean (1999)
Niet vertaald Excavation (2000)
Niet vertaald Deep Fathom (2001)
Niet vertaald Amazonia (2002)
IJsjacht (2004) Ice Hunt (2003)
Niet vertaald Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)
Niet vertaald Altar of Eden (2009)

James Rollins, Sigma Reeks[bewerken | brontekst bewerken]

Merk op dat de pre-quel Zandstorm in het Nederlands maar in 2009 is verschenen, terwijl die toch een aantal zaken verklaart die aan bod komen in Steen der Wijzen, het eerste boek van de Sigma reeks dat in het Nederlands verschenen is.

Boek (jaar) Originele titel (jaar)
1. Steen der Wijzen (2006) Map of Bones (2005)
2. De Zwarte Orde (2007) Black Order (2006)
3. Taal der Engelen (2007) The Judas Strain (2007)
4. Het Laatste Orakel (2008) The Last Oracle (2008)
5. Zandstorm (2009) Sandstorm (2004)
6. Dag des Oordeels (2009) The Doomsday Key (2009)

James Clemens, Verboden & Verbannen Reeks[bewerken | brontekst bewerken]

Boek (jaar) Originele titel (jaar)
Het boek van Vuur (2003) Wit'ch Fire (1998)
Het boek der Stormen (2004) Wit'ch Storm (1999)
Het boek van Wraak (2005) Wit'ch War (2000)
Het boek der Poorten (2006) Wit'ch Gate (2001)
Het boek der Sterren (2006) Wit'ch Star (2002)

James Clemens, De Godengebieder Reeks[bewerken | brontekst bewerken]

Boek (jaar) Originele titel (jaar)
Schaduwval (2006) Shadowfall (2005)
Schaduwridder (2007) Hinterland (2006)