Naar inhoud springen

Gebruiker:Wiland81/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De zeven straatjes zijn een aantal straten in de historische binnenstad van Utrecht, de Zadelstraat, de Lijnmarkt, de Lichte gaard, de Vismarkt, het Oudkerkhof, De Domstraat en het Domplein. Samen vormen ze binnen het Museumkwartier een buurt met veel kleine, aparte winkeltjes, galeries en restaurants.

Voor een deel uit de 12e eeuw stammende bebouwing in dit gebied wordt in het noorden begrensd door de Kromme Nieuwegracht en in het zuiden door de Mariaplaats. Daartussen wordt de Oudegracht op twee plaatsen gekruist met oude bruggen. De straten lopen in een wandelroute geschakeld aan elkaar waarbij de Zadelstraat het begin- en tevens het eindpunt is.

Komend vanaf de Mariaplaats richting de Domtoren en Domkerk, is de volgorde van deze straatjes: ZadelstraatLijnmarkt - Lichte gaard - VismarktOudkerkhof - DomstraatDomplein

De 7 straatjes hebben een rijke historie wat teruggaat naar de 12e eeuw. De fotogenieke Zadelstraat met groots uitzicht op de Domtoren is vermoedelijk ook de eerste steenstraat van het land.