Naar inhoud springen

Gebruiker:Wolterbos/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

[1]EuroWordNet is een meertalige database met wordnets voor verschillende Europese talen (Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, Duits, Frans, Tsjechisch en Estischs).

[2]het EuroWordNet begon in eerste instantie gewerkt met 4 talen: Nederlands, Italiaans, Spaans en Engels. De omvang van elk van deze wordnets, behalve Engels, was ongeveer 30.000 vergelijkbare synsets, wat ruwweg overeenkomt met 50.000 woordbetekenissen. Ter vergelijking: de omvang van WordNet1.5 is 91.591 synsets en 168.217 woordbetekenissen. In een uitbreiding van het project werd de database uitgebreid met Duits, Frans, Estisch en Tsjechisch: de omvang van deze wordnets is tussen de 7.500-15.000 synsets.

De wordnets zijn op dezelfde manier gestructureerd als het Amerikaanse wordnet voor Engels (Princeton WordNet, Miller et al 1990) in termen van synsets (sets van synonieme woorden) met elementaire semantische relaties ertussen. Elk wordnet vertegenwoordigt een uniek taalintern systeem van lexicalisaties. Bovendien zijn de wordnets gekoppeld aan een Inter-Lingual-Index, gebaseerd op het Princeton wordnet. Via deze index worden de talen met elkaar verbonden, zodat het mogelijk is om van de woorden in de ene taal naar soortgelijke woorden in een andere taal te gaan. De index geeft ook toegang tot een gedeelde top-ontologie van 63 semantische onderscheidingen. Deze top-ontologie biedt een gemeenschappelijk semantisch raamwerk voor alle talen, terwijl taalspecifieke eigenschappen in de individuele wordnets worden onderhouden. De database kan onder andere worden gebruikt voor monolinguale en cross-linguale informatieopvraging, wat door de gebruikers in het project werd gedemonstreerd.

De wordnets zijn beperkt tot zelfstandige naamwoorden en werkwoorden, hoewel bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden zijn opgenomen voor zover ze gerelateerd zijn aan zelfstandige naamwoorden en werkwoorden. De woordenschat bevat alle generieke en basiswoorden van de talen, het zal alle betekenissen en concepten omvatten die nodig zijn om meer specifieke betekenissen te relateren, en alle woorden die het meest voorkomen in algemene corpora. Voor één domein zal subwoordenschat worden toegevoegd om de mogelijkheid te illustreren van het integreren van terminologie in zo'n algemeen lexicon.

Stopzetting en voortzetting

[bewerken | brontekst bewerken]

Het EuroWordNet-project werd in de zomer van 1999 afgerond. Het ontwerp van de database, de gedefinieerde relaties, de top-ontologie en de Inter-Lingual-Index zijn nu bevroren. Niettemin ontwikkelen veel andere instituten en onderzoeksgroepen soortgelijke wordnets in andere talen (Europees en niet-Europees) met behulp van de EuroWordNet-specificatie. Indien compatibel, kunnen deze wordnets worden toegevoegd aan de bovenstaande database en, via de index, worden verbonden met elk ander wordnet. Het EuroWordNet-formaat wordt gedefinieerd door de EuroWordNet Database Editor Polaris. Een specificatie is te vinden in de gebruikershandleiding van de database.

Het woord "wordnet" opgezocht in een wordnet

Het coöperatieve raamwerk van EuroWordNet wordt voortgezet via de Global WordNet Association. Dit is een vrije en openbare vereniging die voortbouwt op EuroWordNet en Princeton WordNet. Het doel is om verdere opbouw van wordnets, verdere standaardisatie en interlinking en de ontwikkeling van tools, verspreiding van informatie te stimuleren.


Wolterbos/Kladblok

Dit is het persoonlijke kladblok van Wolterbos.

Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen met wat meer Wikipedia-ervaring) en mag dus geen onoorbare dingen bevatten, zoals auteursrechtschendingen.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.

  1. Vossen, Piek, EuroWordNet (2001-9). Geraadpleegd op 3 oktober 2024.
  2. Vossen, Piek. “Introduction to EuroWordNet.” Computers and the Humanities, vol. 32, no. 2/3, 1998, pp. 73–89. JSTOR, http://www.jstor.org/stable/30200456. Accessed 3 Oct. 2024.