Gebruiker:Xibalba/Kladblok/Portaal:Colombia/Muziek/04

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

J Balvin (artiestennaam van José Álvaro Osorio Balvin) (Medellín, 7 mei 1985) is een Colombiaanse reggaetonartiest en -zanger. In 2004 nam hij zijn eerste soloplaat op. Binnen Colombia is hij bekend van reclames voor motoren, waarbij hij dezelfde slogan gebruikt als in zijn liedteksten: Es el negocio socio ("het is de business, partner"). Twee jaar achtereen won J Balvin het kampioenschap hip-hop freestyle gehouden in de beroemde discotheek van Medellín; Deja Vu.

José Balvin was al op jonge leeftijd bezig met muziek maken. Tijdens zijn middelbare schooltijd zat hij in verschillende rockbandjes. Tijdens een uitwisseling naar de Verenigde Staten leerde hij Engels en de hip-hopwereld kennen. Hij werd begeleid door Fat Al, een Colombiaanse artiest die in Miami woonde en die hem zijn artiestennaam gaf.

Heden ten dage is J Balvin erg populair zowel in zijn thuisland als daarbuiten. Zijn release Ella me cautivó is zelfs in Europa bekend geworden. Gedurende zijn carrière is J Balvin beïnvloed door artiesten als Bone Thugs-n-Harmony, Nas, Mos Def en Latijns-Amerikaanse artiesten als Vico C, El General, Ángel López en Daddy Yankee.