Gebruiker:Xibalba/Kwaliteitseisen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De kwaliteit van Wikipedia-nl wordt door veel medewerkers beschouwd als "voldoende" en "kijk eens wat we bereikt hebben in 12 jaar". Ik ben het daar zeer zeker niet mee eens en zal dan ook trachten de kwaliteit van bestaande en die van nieuwe artikelen te verbeteren en oproepen blijven doen aan anderen om die lijn te volgen. Het bestaan van krap 300 Etalage-artikelen in een encyclopedie met tienduizenden medewerkers en ruim 1.700.000 lemma's (0,00176 oftewel 0,18 procent (!)) is een regelrechte aanfluiting.

Veel artikelen zijn ondermaats (geven weinig tot geen nuttige informatie) dan wel verouderd dan wel te weinig voorzien van relevante afbeeldingen die het prachtige WikiCommons ons biedt.

Om hier een positieve, constructieve bijdrage aan te leveren, en als een blauwdruk te fungeren voor andere en vooral nieuwe gebruikers, heb ik op mijn gebruikerspagina een eigen kwaliteitsschaal opgesteld aan de hand waarvan ik mijn eigen nieuwe artikelen beoordeel.

Xibalba's kwaliteitsschaal[bewerken | brontekst bewerken]

De kwaliteitsschaal is een persoonlijke doch redelijk algemeen geldende, gebaseerd op gezond verstand, geformuleerde schaal met 6 niveaus:

  • Etalage - Uitmuntende complete zeer lezenswaardige artikelen voorzien van uitgebreide bronvermelding en het invullen van de meeste rode links. Enkele rode links dienen te bestaan omdat Wikipedia nooit af is.
  • Goed - Zeer lezenswaardige artikelen, voorzien van bronnen, met een correcte opmaak en een zodanige lengte dat de meeste informatie aan de lezer overgedragen is. De opstap naar de Etalage bestaat uit de lengte (vrijwel alles is gezegd versus de meeste informatie is behandeld) en de hoeveelheid externe referenties om het artikel te onderbouwen.
  • Lezenswaardig - De naam zegt het al. Na het lezen van het artikel ben je wijzer over het onderwerp en voegt het daadwerkelijk iets toe aan de lezer. Het is de status die de meeste artikelen op Wikipedia zouden moeten hebben, wat op Wikipedia-nl helaas verre van het geval is. Promotie naar "Goed" bestaat uit het vervolledigen van de informatievoorziening, het toevoegen van meer afbeeldingen en/of het invullen van de rode links in het artikel.
  • Voldoende - Het artikel bevat voldoende informatie om net iets wijzer te worden dan je al was, maar strekt niet tot lezenswaardigheid in de zin dat echt nieuwe opmerkelijke of wetenswaardige informatie niet gegeven wordt. Het is de basis van elk artikel; elk lemma zou op zijn minst "Voldoende" moeten zijn om een plaats in Wikipedia te mogen hebben.
  • Uitbreiding nodig - Een categorie die veelzijdig is, maar met name gericht is op korte artikeltjes die net iets meer zijn dan beginnetjes en duidelijk meer informatie kunnen gebruiken, met name door de anderstalige wiki's aan te spreken. Tevens een categorie voor lange, grotere onderwerpen die wel qua opmaak al voldoende zijn, maar nog voldoende informatie missen binnen de hoofdstukjes in het artikel en daardoor de lezer nog onvoldoende informeren.
  • Beginnetje - Een categorie die eigenlijk niet zou moeten bestaan of in ieder geval binnen een bepaalde tijd opgelost zou moeten worden. Beginnetjessjablonen staan soms tot vele jaren op artikelen zonder dat ze ooit echt uitgebreid worden. De motivering voor de categorie bestaat uit slechts de meest basale informatie. Opkrikken naar de categorieën "Uitbreiding nodig" en "Voldoende" vindt plaats door zowel veel informatie toe te voegen als de rode links in te vullen die het artikel/lijst/sjabloon bevat.

Motivering voor kwaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

De overwegingen voor kwaliteit zijn een combinatie van:

  • beschikbaarheid informatie op anderstalige wiki's - met name de wiki in de taal van het land/onderwerp
  • beschikbaarheid informatie via Google
  • beschikbaarheid informatie in boeken en andere externe bronnen
  • hoeveelheid te schrijven informatie over het onderwerp. Grote onderwerpen moeten dus meer informatie bevatten dan kleinere onderwerpen om hoger op de kwaliteitsschaal te komen. Over sommige kleine onderwerpen is nou eenmaal niet zoveel te vertellen. De compleetheid van wat er wel te informeren is, bepaalt uiteindelijk hoe hoog het artikel op de schaal komt.
  • nuttig en relevant gebruik van sjablonen, tabellen, doorverwijzingen naar hoofdartikelen, etc.
  • opmaak, taalgebruik, spelling, grammatica en interpunctie
  • correcte links naar andere lemma's
  • de aanwezigheid van relevante afbeeldingen. De meeste mensen zijn visueel ingesteld en lezen snel. Grote lappen tekst zullen snel overgeslagen worden en kleinere tabellen en sjablonen voorzien van afbeeldingen trekken de aandacht. De lezer wil een compleet (visueel) beeld krijgen van wat het lemma nou eigenlijk betekent. Er zijn veel afbeeldingen al beschikbaar en eigen foto's zijn uiteraard meer dan gewenst
  • de aanwezigheid van bronnen. Het zou te ver gaan elke bewering in Wikipedia met bronnen te staven, maar een artikel van kwaliteit heeft op zijn minst een aantal bronnen, liefst online beschikbaar om de verifiëring te verbeteren. De anderstalige wiki's zijn een goede bron van informatie (het gebruiken van informatie uit Wiki-NL lemma's is niet anders dan die van de anderstalige zusterprojecten) van waaruit andere bronnen gezocht kunnen worden.
  • nuance (hier op Wikipedia NPOV genoemd. Een neutraal standpunt zou artikelen doodsaai maken en is niet de juiste benaming. Zeker in het geval van lemma's waar nogal wat controverse over is, is een neutraal standpunt onzin. Beter is om de verschillende visies/hypotheses/theorieën toe te voegen en zo aan de lezer te laten welke visie die dient te ontwikkelen bij het waarderen van het artikel.

Kwaliteitstabel[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende tabel heb ik aangemaakt om mijn eigen artikelen te beoordelen op kwaliteit. De tabel mag en kan uiteraard door iedereen naar wens gekopieerd worden (dat is het mooie van Wikipedia). Veranderingen in mijn gebruikersruimte stel ik niet op prijs. Overleg daarentegen altijd.

Nieuwe artikelen - sorteerbaar op kwaliteit
# Naam lemma Type
Etalage

Goed

Lezenswaardig

Voldoende

Uitbreiding nodig

Beginnetje
Wat kan beter?
Help mee!
# Naam nieuw lemma Artikel/Lijst/Sjabloon Beoordeling kwaliteit m.b.v. icons uit te voeren taken om het lemma naar een hoger niveau te tillen

Waar kan ik hulp vinden?[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel Wikipedia een woud aan hulppagina's kent, is het voor nieuwe gebruikers lastig om die informatie te vinden die ze verder helpt bij het verbeteren van bestaande dan wel het volgens kwaliteitseisen aanmaken van nieuwe artikelen. Voor de echt basale nieuwe gebruiker is er de prima Snelcursus. Een uitgebreidere, diepere training in Wikipedia wordt nog aan gewerkt.

Zie ook het Coachingsprogramma waar verschillende ervaren gebruikers hun hulp en assistentie aanbieden aan onervaren doch enthousiaste en constructieve bijdragers. Ikzelf ben beschikbaar als coach.

Wat heb ik aan kwaliteit?[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Op de eerste plaats is het aanmaken van kwalitatief hoogwaardige artikelen, lijsten, sjablonen en portalen een reuzenstap voorwaarts in de verbetering van het imago van Wikipedia. Met name de Nederlandstalige Wikipedia wordt buiten Wikipedia zelf (de jarenlange gebruikers kunnen nogal eens lijden aan postmodernistische decadentie) niet als serieuze bron gezien. Dat is pijnlijk, met name vanwege de doelstellingen van wiki en het vele harde werk dat verschillende bijdragers in de encyclopedie gestoken hebben.
  2. Het schrijven van lezenswaardige, goede tot zelfs Etalage-artikelen levert je veel kennis over het onderwerp op. Je leert meer door te onderzoeken en zelf bijdragen dan slechts passief te lezen. De kennis kan je gebruiken waar dat nodig is; dat kan in je werk zijn, bij je studie/op school (spreekbeurten voorbereiden door Wikiwaardige artikelen aan te maken is een uitstekende manier om je voor te bereiden op je voordracht) of gewoon als algemene leuke feitenkennis in de kroeg.
  3. Respect en waardering van je collega's hier. Wikipedia kent naast een flinke schare onzinnig bijdragende en bemoeizuchtige "baasjes" gelukkig ook een hoop nuttige en bijzonder informatieve artikelen producerende gebruikers. Zij zullen het waarderen als je lezenswaardige tot hoog kwalitatieve artikelen produceert en het zal de samenwerking en linkability met anderen die constructief en kwalitatief werk waarderen, verbeteren.

Overleg[bewerken | brontekst bewerken]

Voor vragen en meer uitleg staat mijn overlegpagina altijd open. Veel wikiplezier, Portaal:Colombia - Xibalba - overleg