Gebruiker:Yourinmyworld/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

R. Kipping[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstschilder, Feministe en Keramiste[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstenaar


R. (Reina) Kipping

Geboren op 02-09-1933 in Hoorn. Overleden 04-01-1989.[bewerken | brontekst bewerken]


Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Reina Kipping is geboren in Hoorn, als dochter van Johannes Wilhelmus Rudolfus Kipping en Maria Francisca Johanna Ten Beek.

Haar leven is in haar jonge jaren gekenmerkt door armoede en wanneer de oorlog uitbreekt zijn haar ouders en Reina genoodzaakt te vluchten naar het zuiden om op het land te gaan werken in de omgeving van Tilburg. Over de jaren aan het einde van de oorlog is niet veel bekend, de eerste keer dat ze weer opduikt in de boeken is op 22-05-1953 wanneer de dan 20 jarige Reina haar rijbewijs behaald/aanvraagt in de gemeente Heukelom. Dit is uiterst ongebruikelijk voor die tijd en kan dan ook worden gezien als eerste vertoon van haar feministische karakter.

Ze verhuisd met haar ouders op 21 jarige leeftijd terug naar de randstad en wel Amstelveen, alwaar haar ouders een kaas winkel beginnen met de inmiddels opgebouwde contacten uit de omgeving van Tilburg verkochten zij daar echte boeren kaas en zelfs luxere abdijkazen.

Op haar 23 trouwde Reina met Petrus Wilhelmus Johannes Janssens (12-07-1934). Reina is op dat moment werkzaam in een wasserette en stopt ook na haar huwelijk niet met werken. wel ontwikkeld ze een grote interesse voor kunst. In haar vroegere werken zijn veel invloeden van jackson pollock zichtbaar en lijkt het er op dat ze zich geïnspireerd voelde door de opkomende actionpainting stroming binnen de moderne kunst.

in de jaren 60 veranderd er iets in het leven van Reina waardoor ze een tijd lang geen kunst meer maakt. Op 6 mei 1961 komt haar man Peter (petrus) om in een brand op de kazerne waar hij werkzaam was als brandweer commandant. ze wonen op dat moment samen in een huis in Amstelveen en Reina is genoodzaakt als kersverse kinderloze weduwe weer terug te gaan wonen bij haar ouders boven de Kaaswinkel. In deze periode word Reina steeds Rebelser en zelf 1 keer gearresteerd tijdens feministische protesten waarbij naar verluid, de protesterende dames voorbij gaande Heren in het kruis schopte.

Eind jaren 70 begin jaren 80 duikt er weer wat werk op van Reina waarvan "vrouw in de gele jurk" het meest bekend. Dit werk is geïnspireerd door het verlies van haar man en haar droom om verder te geraken in de wereld. Op het schilderij staat een vrouw zonder duidelijke detaillering afgebeeld terwijl zijn weg kijkt in een weide vol bloemen.

In 1988 vertrekt de dan 52 jarige actief feministische Reina naar Duitsland om te demonstreren voor het neerhalen van het ijzeren gordijn Tijdens de demonstraties worden de demonstranten hardhandig geweerd, hierbij loopt Reina een verwonding op waar ze later aan zal overlijden. Op 52 jarige leeftijd sterft Reina aan de complicaties van een gebroken heup.
Categorie:Biografie