Gegevensoverdracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Printerkabel volgens IEEE 1284 voor digitale gegevensoverdracht tussen computer en printer. In het vakjargon wordt de afgebeelde kabel ook wel (kortweg) Centronics cable of Centronicskabel- genoemd.

Gegevensoverdracht, informatieoverdracht, dataoverdracht, datacommunicatie of datatransmissie is verzenden en ontvangen van gegevens over een communicatiekanaal.

Soorten gegevensoverdracht[bewerken]

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Toelichting: Ik ben voornemens hier de komende we(e)k(en) vanaf 3 november 2019 het onderstaande meer uit te breiden en toe te lichten -- martix (overleg) 3 nov 2019 04:27 (CET)
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Bij een analoge overdracht van informatie kan een grootheid die de informatie representeert[1] voortdurend elke waarde aannemen, en elke afwijking draagt betekenis. Bij discrete of digitale overdracht is er een eindig aantal betekenisdragende waarden, waarbij kleine afwijkingen geen betekenis dragen.

Geschiedenis[bewerken]

Aanvankelijk communiceerden mensen op afstand via bijvoorbeeld rooksignalen of de tamtam. Het verzenden van grote hoeveelheden informatie over grote afstanden was alleen mogelijk door het transporteren van een gegevensdrager. In de Oudheid had men al het idee van optische communicatie, maar de eerste praktische semafoor werd pas eind 18e eeuw in werking gesteld. In 1843 werd de elektrische telegraaf uitgevonden. In 1895 werden voor het eerst draadloos gegevens verzonden.

Discrete en digitale gegevensoverdracht[bewerken]

De hoeveelheid overgedragen gegevens per tijdseenheid is de overdrachtssnelheid. Bij binaire gegevens wordt die vaak uitgedrukt in bits per seconde (bps) of duizendvouden daarvan. De eenheid bytes per seconde, en duizendvouden of duizendvierentwintigvouden daarvan, kan ook gebruikt worden. De hoeveelheid tijd die het kost om de afstand – met inbegrip van eventuele tussenstations (zoals versterkers, repeaters, bridges, switches en routers) – te overbruggen is de latency (vertraging). De mate van onregelmatigheid in deze vertragingen, ofwel de verschillen over tijd tussen deze latency tussen de verscheidene, verzonden en ontvangen informatieverzamelingen (meestal packets genoemd) die daardoor ook out-of-order ontvangen kunnen worden – duidt men met de term jitter.