Gemini Ziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Gemini Ziekenhuis is een ziekenhuis in Den Helder. Het ziekenhuis heeft sinds 2008 banden met het Medisch Centrum Alkmaar.

Geschiedenis[bewerken]

In 1826 kreeg Den Helder haar eerste ziekenhuis, een drijvend hospitaal: het fregat Zr. Ms. Maria Reigersbergen. In 1842 werd dit hospitaal vervangen door een marinehospitaal. Vanaf 1848 werd er gepleit voor een eigen ziekenhuis in de stad. Tot dan toe werden patiënten uit Den Helder opgenomen in het Buitengasthuis in Amsterdam. In 1862 werd er voor het eerst een echt ziekenhuis geopend in Den Helder, met ziekenhuis 24 bedden.

Vanaf 1920 was het voortbestaan van zowel het Gemeentelijke Ziekenhuis als het marinehospitaal onzeker. Uiteindelijk werd in 1924 het Gemeente Ziekenhuis geopend. Na een overeenkomst tussen de gemeente den Helder en het Rijk konden burgers ook verpleegd worden in het marinehospitaal.

In 1929 werd echter alweer een nieuw ziekenhuis opgericht: het katholieke Lidwina Ziekenhuis. In 1940 bij het begin van de Tweede Wereldoorlog werd het Marine Hospitaal echter verwoest door oorlogsgeweld terwijl het Lidwina Ziekenhuis door de Duitsers gevorderd werd. Een noodhospitaal moest daarom uitkomst brengen. Uiteindelijk werd in 1965 weer een gemeentelijk ziekenhuis opgericht: het Parkzicht Ziekenhuis.

Het Gemini Ziekenhuis, in zijn huidige vorm, is in 1982 ontstaan uit een fusie van twee ziekenhuizen, het Lidwina ziekenhuis en het Parkzicht ziekenhuis. Op 29 april 1982 werd het gebouw van het Lidwina ziekenhuis gesloten en nam het Gemini definitief haar intrek in het gebouw van het voormalige Parkzicht ziekenhuis. De naam Gemini, het Latijnse woord voor tweeling, was de winnende inzending van een prijsvraag over de vraag wat de nieuwe naam van het fusieziekenhuis moest gaan worden.

Sinds 2008 heeft het ziekenhuis banden met het Medisch Centrum Alkmaar. Er waren er plannen voor nieuw te bouwen ziekenhuizen in zowel Den Helder als Alkmaar, maar dit is door geldgebrek afgeblazen.[1] In januari 2015 fuseerde het Medisch Centrum Alkmaar met het Gemini Ziekenhuis. Vanaf 10 december 2015 zijn de ziekenhuizen verder gegaan onder de naam "Noordwest ziekenhuisgroep" [2]

Status[bewerken]

Hoewel het Gemini Ziekenhuis een basisziekenhuis is, zijn een aantal projecten en afdelingen in Nederland hoog aangeschreven. Zo is het Gemini Ziekenhuis het eerste ziekenhuis in Nederland die aan het Planetree project meedoet en was het Gemini Ziekenhuis het eerste ziekenhuis met een kraakbeenlab voor herstel van kraakbeen.[3] Afdelingen Gynaecologie en Orthopedie zijn als een van de beste van Nederland uit een test gekomen[bron?].

Externe links[bewerken]