Gemini Ziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Gemini Ziekenhuis is een ziekenhuis in Den Helder. Het ziekenhuis heeft sinds 2008 banden met het Medisch Centrum Alkmaar en de ziekenhuizen zijn in 2015 samengegaan als Noordwest Ziekenhuisgroep.

Geschiedenis[bewerken]

Het Gemini Ziekenhuis, in zijn huidige vorm, is in 1982 ontstaan uit een fusie van twee ziekenhuizen, het Lidwina ziekenhuis en het ziekenhuis Parkzicht. Het Lidwina was een katholiek ziekenhuis opgericht in 1929. Rond die tijd konden burgers ook opgenomen worden in het Marine Hospitaal, nadat dit tijdens de oorlog was verwoest werd een noodhospitaal in gebruikt genomen. In 1965 werd gemeentelijk ziekenhuis Parkzicht opgericht.

Op 29 april 1982 werd het gebouw van het Lidwina ziekenhuis gesloten en nam het Gemini definitief haar intrek in het gebouw van het voormalige Parkzicht ziekenhuis. De naam Gemini, het Latijnse woord voor tweeling, was de winnende inzending van een prijsvraag over de vraag wat de nieuwe naam van het fusieziekenhuis moest gaan worden.

Sinds 2008 heeft het ziekenhuis banden met het Medisch Centrum Alkmaar. Er waren er plannen voor nieuw te bouwen ziekenhuizen in zowel Den Helder als Alkmaar, maar dit is door geldgebrek afgeblazen.[1] In januari 2015 fuseerde het Medisch Centrum Alkmaar met het Gemini Ziekenhuis. Vanaf 10 december 2015 zijn de ziekenhuizen verder gegaan onder de naam "Noordwest Ziekenhuisgroep"[2]

Status[bewerken]

Hoewel het Gemini Ziekenhuis een basisziekenhuis is, zijn een aantal projecten en afdelingen in Nederland hoog aangeschreven. Zo is het Gemini Ziekenhuis het eerste ziekenhuis in Nederland die aan het Planetree project meedoet en was het Gemini Ziekenhuis het eerste ziekenhuis met een kraakbeenlab voor herstel van kraakbeen.[3] Afdelingen Gynaecologie en Orthopedie zijn als een van de beste van Nederland uit een test gekomen[bron?].

Externe links[bewerken]