General Agreement on Trade in Services

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het General Agreement on Trade in Services (GATS) of Algemene Overeenkomst over Handel in Diensten is een verdrag van de World Trade Organization dat in 1995 werd ingesteld als gevolg van de Uruguay-ronde. Het is een multilateraal handelsakkoord, wat betekent dat dit verdrag bindend is voor alle leden van de WTO.

Inhoud[bewerken]

GATS heeft betrekking op de liberalisering van dienstverrichtingen binnen de WTO. Voor lange tijd werd gedacht dat de dienstensector vooral een nationale aangelegenheid was, en er dus geen behoefte was aan een internationaal akkoord. Omdat bepaalde delen van de sector zich echter toch steeds meer over de grenzen gingen richten werd de GATS ingesteld.

Het GATS-akkoord kent vier 'aanbodmodellen':

  1. Grensoverschrijdende handel;
  2. Consumptie in het buitenland;
  3. Commerciële aanwezigheid; en
  4. Aanwezigheid van personen.

Het GATS is een kaderakkoord, wat wil zeggen dat er, naast een aantal algemene verplichtingen, een raamwerk is waarin de ondertekenaars hun eigen specifieke verbintenissen invulling kunnen geven. De landen kunnen per sector beslissen of ze liberaliseren en met welk model dit gebeurt.

In het verlengde van het GATS-akkoord wordt sedert februari 2012 door een beperkt aantal partners onderhandeld over een nieuw Trade in Services Agreement.

Kritiek[bewerken]

Het GATS-akkoord wordt bekritiseerd omdat het te veel macht van de nationale autoriteiten naar de GATS geschillencommissie zou verplaatsen. Tevens is het een heikel punt dat deze commissie alle zaken achter gesloten deuren behandelt.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]