Generation X (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Generation X
Tagline heroes are no longer born... ...they are created
Regie Jack Sholder
Producent Avi Arad
Stan Lee
Matthey Edelman
Scenario Eric Blakeney
Hoofdrollen Amarilis Savón
Finola Hughes
Heather McComb
Jeremy Ratchford
Augustin Rodriguez
Muziek J. Peter Robinson
Cinematografie Bryan England
Distributie Fox Broadcasting Company
Première 20 februari 1996
Genre actie/sciencefiction
Speelduur 87 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Generation X is een televisiefilm uit 1996, gebaseerd op de Generation X strips van Marvel Comics. De film werd geregisseerd door Jack Sholder, en hoofdrollen waren onder anderen voor Amarilis Savón, Finola Hughes en Heather McComb.

De film werd geproduceerd door Fox Broadcasting Company, en werd voor het eerst uitgezonden door Fox Network op 20 februari 1996.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De film draait om jonge mutanten, mensen geboren met superkrachten. Bekende Marvel helden als Emma Frost, Banshee, Skin, M, Jubilee en Mondo. Samen met nieuwkomers Buff en Refrax moeten ze het opnemen tegen een gestoorde geleerde genaamd Russell Tresh, die werkt aan een machine die hem psychische krachten zal geven.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint met Emma Frost, die werk aan de “droommachine”, die de geest manipuleert en iemand telepathische krachten kan geven. Ze is niet de enige die in deze techniek is geïnteresseerd. De wetenschapper Russell Tresh heeft er ook zijn zinnen op gezet. De machine werkt enkel op mensen met het X-gen. Daarom wil Russell dit gen uit een mutant halen. Emma ontdekt dit, en weet hem tegen te houden.

Vijf jaar later runt Emma, samen met Sean Cassidy (Banshee) Xaviers school voor mutanten, waar ze jonge mutanten leert met hun krachten om te gaan. In een speelhal ontdekt de jonge Jubillee dat ze een mutant is wanneer er opeens lichtflitsen uit haar vingers komen. Ze wordt gearresteerd omdat ze een niet geregistreerde mutant is. Emma en Sean bevrijden haar en brengen haar naar de school.

Op de school ontmoet Jubillee haar medestudenten Skin, Monet (M), Mondo, Buff en Refrax. Alle vijf blijken naast problemen met hun krachten, ook de “normale” tienerproblemen te hebben. Buff is bijvoorbeeld bang voor haar krachten. Gedurende een excursie naar de stad wordt Skin verliefd op Kalya, een van de stadsmeisjes, wat bijna tot een gevecht tussen de stadsjongeren en de mutanten leidt. Hierdoor leren de zes wel samen te werken.

Ondertussen hebben Skin en Jubillee Emma’s droommachine ontdekt, en besluiten hem uit te testen. In de droomwereld komt Skin Russell tegen, die nog altijd het X-Gen wil en wraak wil op Emma voor wat zij hem heeft aangedaan. Het komt tot een gevecht in de droomwereld, waarbij de mutanten nauw moeten samenwerken. Russells lichaam wordt gescheiden van zijn geest, en hij belandt in een psychiatrische inrichting.

De film eindigt hier. Er stond ook nog een televisieserie gepland, die verder zou gaan waar de film ophield en enkele van de plots uit de film verder zou uitwerken (zoals de relatie tussen Skin en Kalya).

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Savón, Amarilis Amarilis Savón Monet St. Croix/M
Davis, Suzanne Suzanne Davis Arlee Hicks/Buff een personage bedacht voor de film
Frewer, Matt Matt Frewer Russel Tresh een personage bedacht voor de film
Hughes, Finola Finola Hughes Emma Frost/White Queen
McComb, Heather Heather McComb Jubilation Lee/Jubilee
Ratchford, Jeremy Jeremy Ratchford Sean Cassidy/Banshee
Robinson, Bumper Bumper Robinson Mondo
Rodriguez, Augustin Augustin Rodriguez Angelo Espinosa/Skin
Slavin, Randall Randall Slavin Kurt Pastorius/Refrax een personage bedacht voor de film

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd negatief ontvangen door de fans. Vooral de manier waarop Jubilee werd neergezet, als een niet Aziatisch persoon, was een punt van kritiek.

De film zou het begin moeten zijn van een serie over Generation X. Deze is uiteindelijk niet gemaakt vanwege de slechte kritieken.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De reden dat Generation X leden Chamber en Husk niet voorkwamen in de film was omdat het budget te laag was voor de speciale effecten die nodig zouden zijn voor hun superkrachten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]