Geneviève Bujold

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geneviève Bujold
Geneviève Bujold als Anna Boleyn (1969)
Algemene informatie
Volledige naam Geneviève Bujold
Geboren 1 juli 1942
Land Vlag van Canada Canada
Werk
Jaren actief 1954-
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Geneviève Bujold (Montreal, 1 juli 1942) is een Canadees actrice. Zij werd in 1970 genomineerd voor een Academy Award voor haar hoofdrol als Anna Boleyn in de historische dramafilm Anne of the Thousand Days. Meer dan tien acteerprijzen werden haar daadwerkelijk toegekend, waaronder een Golden Globe voor Anne of the Thousand Days en een Genie voor Murder by Decree (1979).

Bujold maakte in 1954 haar film- en acteerdebuut in Jean Renoirs French Cancan. Sindsdien speelde ze rollen in meer dan vijftig films. Daar speelt de Canadese zowel Engels- als Franstalige personages.

Bujold trouwde in 1967 met de elf jaar oudere regisseur Paul Almond, maar hun huwelijk liep zes jaar later stuk. Samen kregen ze zoon Matt Almond, die eveneens in de filmwereld werkt, maar voornamelijk achter de schermen. Tijdens haar huwelijk werd Bujold een aantal keer geregisseerd door haar echtgenoot. Dit gebeurde in de films Isabel (1968), Act of the Heart (1970) en Journey (1972) en na de scheiding ook nog in Final Assignment (1980) en The Dance Goes On (1992).

Bujold beviel in 1980 van haar tweede zoon, die ze kreeg met haar partner Dennis Hastings.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief 5+ televisiefilms