Anna Boleyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Anna Boleyn (film) voor de gelijknamige film.
Anna Boleyn
1501-1536
Door onbekende kunstenaar, ca. 1534
Door onbekende kunstenaar, ca. 1534
Koningin van Engeland
Periode 1533-1536
Voorganger Catharina van Aragon
Opvolger Jane Seymour
Vader Thomas Boleyn
Moeder Elisabeth Howard
Tekening door Hans Holbein de Jonge
Brief van Thomas Boleyn aan Margaretha van Oostenrijk waarin hij zijn dochter Anna, die aan Margaretha's hof verbleef, terugroept

Anna Boleyn (Blickling?, 1501Londen, 19 mei 1536) was de tweede vrouw van Hendrik VIII en koningin van Engeland van 1533 tot 1536.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Anna Boleyn was de dochter van Thomas Boleyn, graaf van Wiltshire, en lady Elisabeth Howard, dochter van Thomas Howard, 2de hertog van Norfolk. Ze was de nicht van Catharina Howard, de latere vijfde echtgenote van de koning, die later ook onthoofd zou worden. Eerdere historici beschouwden 1507 als de geaccepteerde datum, maar in 1981 toonde de kunsthistorica Hugh Paget met succes aan dat Anne in 1513 vanuit Brussel een brief had geschreven, toen ze een hofdame was aan het hof, een functie die alleen openstond voor een 12 - of 13-jarige, dit kon dus niet geschreven zijn door een zes-jarige wat dus betekent dat Anne in 1501 was geboren. Haar vader stelde haar onder de hoede van Margaretha van Oostenrijk, de dochter van keizer Maximiliaan I van het Heilige Roomse Rijk. Van het voorjaar van 1513 tot de herfst van 1514 woonde zij in Mechelen en daarna enige jaren in Frankrijk als hofdame van Mary Tudor, de zuster van Hendrik VIII en toekomstige bruid van Lodewijk XII van Frankrijk, en later van Marys stiefdochter Claude.

Na haar terugkeer naar Engeland werd zij, naar wordt aangenomen, hofdame van Catharina van Aragon. In het voorjaar van 1523 verloofde zij zich met Lord Henry Percy, de toekomstige 6e graaf van Northumberland. Toen diens vader ervan hoorde, via kardinaal Thomas Wolsey, keurde hij hun huwelijk af.

Het volgende bericht over Anna stamt uit 1527, toen haar verhouding met Hendrik wereldkundig werd. Anna nam geen genoegen met de positie van maîtresse.

Nadat de met paus Clemens VII gevoerde onderhandelingen over de scheiding van Hendrik VIII en Catharina waren mislukt (zij schonk hem geen mannelijke nakomelingen), verstootte Hendrik zijn eerste vrouw in 1531 en trouwde op 25 januari 1533 in het geheim met Anna Boleyn. Na de uiteindelijke nietigverklaring van het eerste huwelijk met Catharina van Aragon door Thomas Cranmer, de aartsbisschop van Canterbury, werd Anna Boleyn in juni 1533 gekroond.

In september 1533 schonk zij het leven aan haar dochter Elizabeth, de latere koningin Elizabeth I van Engeland; in de daaropvolgende drie jaar had zij ten minste drie miskramen; Hendrik was van mening dat er een vloek op dit huwelijk rustte. Thans veronderstelt men, zonder dat daar overigens bewijzen voor zijn, dat Anna resusnegatief was en Hendrik -positief. Bij deze combinatie verloopt de eerste zwangerschap normaal, maar door opgebouwde antistoffen eindigen latere zwangerschappen dan wat vaker in miskramen of vroeggeboorten.

Veroordeling en executie[bewerken | brontekst bewerken]

Jane Seymour verscheen op het toneel als de nieuwste maîtresse van Hendrik in een lange reeks.

In mei 1536 werd Anna gearresteerd en overgebracht naar de Tower of London op beschuldiging van overspel, hekserij en incest en werden haar vijf zogenaamde minnaars (en zij zelf twee dagen later) onthoofd. De vijf mannen die van overspel met Anna waren beschuldigd, waren: Mark Smeaton, Henry Norris, Sir Francis Weston, William Brereton en Anna's broer George Boleyn. Allemaal ontkenden zij dat ze minnaars van Anna Boleyn waren geweest. De enige die later alsnog bekende, was Mark Smeaton. Waarschijnlijk is deze bekentenis onder marteling tot stand gekomen. Mark Smeaton was namelijk de enige veroordeelde die niet van adel was, en in het Engeland van Hendrik VIII mocht de adel niet aan martelingen worden blootgesteld.

Voor de executie werd Anna Boleyn uit haar kamer, in de Tower, gehaald, waarbij ze de gelegenheid kreeg om in de kapel van de Tower te bidden.

Haar laatste woorden waren:

Aanhalingsteken openen

Good Christian people, I am come hither to die, for according to the law, and by the law I am judged to die, and therefore I will speak nothing against it. I am come hither to accuse no man, nor to speak anything of that, whereof I am accused and condemned to die, but I pray God save the king and send him long to reign over you, for a gentler nor a more merciful prince was there never: and to me he was ever a good, a gentle and sovereign lord. And if any person will meddle of my cause, I require them to judge the best. And thus I take my leave of the world and of you all, and I heartily desire you all to pray for me. O Lord have mercy on me, to God I commend my soul. - Opgetekend door Lancelot de Carles in Parijs. "Deugdzame christenen, ik ben hier gekomen om te sterven. Volgens de wet en door de wet ben ik ter dood veroordeeld, maar ik ga dat niet betwisten. Ik ben hier niet heen gekomen om iemand te beschuldigen, noch over de aanklacht en het doodsvonnis. Maar ik bid dat God de koning behoedt en dat hij nog lang over jullie mag heersen, aangezien er nooit zo'n goedhartige, genadevolle vorst is geweest. Voor mij is hij altijd een goede, nobele en soevereine heer geweest. Wie zich inlaat met mijn zaak verzoek ik zo oordeelkundig mogelijk te zijn. Nu ik deze wereld en ook jullie allen ga verlaten vraag ik jullie vriendelijk om voor mij te bidden. Heer, wees mij genadig. God, U beveel ik mijn ziel."

Aanhalingsteken sluiten

Zij werd, anders dan de gewoonte was, niet met de hakbijl onthoofd, maar door de beul van Calais, waar de Franse gewoonte werd gebruikt; onthoofding met het zwaard. Daar was ook geen hakblok voor nodig. Bij het knielen voor de beul herhaalde ze een aantal keer de volgende woorden:

Aanhalingsteken openen

To Jesus Christ I commend my soul; Lord Jesus receive my soul.

Aanhalingsteken sluiten

Na de executie werd er vanaf de Tower een kanonschot afgevuurd.

Hendrik VIII trouwde later met Jane Seymour.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Hoofddorp zijn straten genoemd naar de vrouwen van Hendrik VIII, waaronder Anna Boleyn.
  • Boleyn is een van de hoofdpersonen uit de trilogie ANN van de symfonische metalband Ex Libris

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Anna Boleyn.
Zie de categorie Anne Boleyn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.