Anna Boleyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anna Boleyn
1501-1536
Door onbekende kunstenaar, ca. 1534
Door onbekende kunstenaar, ca. 1534
Koningin van Engeland
Periode 1533-1536
Voorganger Catharina van Aragon
Opvolger Jane Seymour
Vader Thomas Boleyn
Moeder Elisabeth Howard
Tekening door Hans Holbein de Jonge

Anna Boleyn, (Blickling (Norfolk)?, geboren tussen 1501 en ca. 1507 - Londen, 19 mei 1536) was de tweede vrouw van Hendrik VIII en koningin van Engeland van 1533 tot 1536.

Biografie[bewerken]

Zij was de dochter van Thomas Boleyn, graaf van Wiltshire, en lady Elisabeth Howard, dochter van Thomas Howard, 2de hertog van Norfolk. Ze is de nicht van Catharina Howard, de latere vijfde echtgenote van de koning, die later ook onthoofd zou worden. Het geboortejaar van Anna Boleyn is onzeker en zou ook 1502 kunnen zijn. Haar vader stelde haar onder de hoede van Margaretha van Oostenrijk, de dochter van keizer Maximiliaan I van het Heilige Roomse Rijk. Van het voorjaar van 1513 tot de herfst van 1514 woonde zij in Mechelen en daarna enige jaren in Frankrijk.

Na haar terugkeer naar Engeland werd zij, naar wordt aangenomen, hofdame van Mary Tudor, de zuster van Hendrik VIII en voormalig gemalin van de Franse koning. In het voorjaar van 1523 verloofde zij zich met Lord Henry Percy, de toekomstige 6e graaf van Northumberland. Toen diens vader ervan hoorde, via kardinaal Thomas Wolsey, keurde hij hun huwelijk af.

Het volgende bericht over Anna stamt uit 1527; toen werd zij hofdame van Hendriks eerste echtgenote Catharina van Aragon. Maar al sinds 1525 scheen Hendrik amoureuze betrekkingen met Anna te hebben onderhouden, die in 1527 algemeen bekend werden. Zij nam geen genoegen met alleen maar de positie van maîtresse.

Nadat de met paus Clemens VII gevoerde onderhandelingen over de scheiding van Hendrik VIII en Catharina waren mislukt (zij kon hem geen mannelijke nakomelingen schenken), verstootte Hendrik zijn eerste vrouw in 1531 en trouwde in het geheim met Anna Boleyn. Na de uiteindelijke nietigverklaring van het eerste huwelijk met Catharina van Aragon door Thomas Cranmer, de aartsbisschop van Canterbury, werd Anna Boleyn in juni 1533 gekroond.

In september 1533 schonk zij het leven aan haar dochter Elizabeth, de latere koningin Elizabeth I van Engeland; in de daaropvolgende drie jaar had zij ten minste drie miskramen; Hendrik was van mening dat er een vloek op dit huwelijk rustte. Thans veronderstelt men wel dat Anna Rhesusnegatief was en Hendrik positief. Bij deze combinatie verloopt de eerste zwangerschap normaal, maar door opgebouwde antistoffen eindigen latere zwangerschappen dan vaak in miskramen of vroeggeboorten.

Veroordeling en executie[bewerken]

Jane Seymour verscheen op het toneel als de nieuwste maîtresse van Hendrik in een lange reeks. In mei 1536 werd Anna gearresteerd en overgebracht naar de Tower of London op beschuldiging van overspel, hekserij en incest en werden haar vijf zogenaamde minnaars (en zij zelf twee dagen later) onthoofd. Volgens historici was zij niet geheel onschuldig en had zij geen hoogstaand karakter.

Vraagteken Er wordt getwijfeld aan de feitelijke juistheid van het volgende gedeelte

Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden:
Er zijn heel wat bronnen over Anna Boleyn, maar er zijn evenzoveel tegenstrijdigheden in hun beschrijvingen.

Anna Boleyn werd uit haar kamer, in de Tower, gehaald nadat ze door haar kamermeisje voor de executie gereed was gemaakt. In de kapel van de Tower kreeg zij gelegenheid om te bidden.

De meester-beul uit Lille, Jean Rombaud stond in de hoek van het schavot. Hij was geheel in het zwart gekleed met een zwarte hoofddoek, die alleen de mond en kin onbedekt liet. De eveneens zwartgeklede beulsknecht stond aan de andere zijde van het schavot.

Na het gebed werd ze begeleid naar de binnenplaats, waar de wachters een haag vormden. Een hofdame en een priester begeleidden haar op de trap. De Franse beul knielde voor haar en sloeg samen met haar een kruisteken en ontving een gouden munt, als betaling voor een pijnloze dood. De laatste woorden van Anna Boleyn waren, vlak voor haar executie:

Aanhalingsteken openen

Good Christian people, I am come hither to die, for according to the law, and by the law I am judged to die, and therefore I will speak nothing against it. I am come hither to accuse no man, nor to speak anything of that, whereof I am accused and condemned to die, but I pray God save the king and send him long to reign over you, for a gentler nor a more merciful prince was there never: and to me he was ever a good, a gentle and sovereign lord. And if any person will meddle of my cause, I require them to judge the best. And thus I take my leave of the world and of you all, and I heartily desire you all to pray for me. O Lord have mercy on me, to God I commend my soul. - Opgetekend door Lancelot de Carles in Parijs.

Aanhalingsteken sluiten

Na deze laatste bovenvermelde woorden, knielde ze voor het kapblok en prevelde ze gebeden samen met de priester. Knielend voor het kapblok, herhaalde ze een aantal malen:

Aanhalingsteken openen

To Jesus Christ I commend my soul; Lord Jesus receive my soul.

Aanhalingsteken sluiten

Na de executie werd er vanaf de Tower een kanonschot afgevuurd. Dat was het teken voor koning Hendrik VIII dat zijn tweede echtgenote gestorven was.

Hij stond met een klein gevolg te wachten buiten de muren van de Tower op het sein. Hij vertrok met zijn gevolg naar Jane Seymour.[bron?] Zij zou zijn derde vrouw worden en niet de laatste.

Trivia[bewerken]

  • De Nederlandse symfonische rockgroep Kayak maakte voor haar album periscope life uit 1980 het nummer Anne dat was gebaseerd op de relatie tussen Anna Boleyn en Hendrik VIII.
  • Anna is een van de hoofdpersonen in het boek De zusjes Boleyn. Dit boek vertelt over Anna's weg naar de troon en haar executie door de ogen van haar oudere zus Maria Boleyn.
  • Anne Boleyn is één van de twee hoofdpersonen in het boek Het licht. Het is een Nederlandstalig boek dat uitkwam in 2008 en het verhaal van Anne Boleyn vertelt.
  • Anne Boleyn is één van de hoofdpersonages in de eerste twee seizoenen van de tv-serie The Tudors.
  • Rick Wakeman (Engelse toetsenist van o.a. Engelse symfonische rockgroep Yes) bracht in 1973 een album uit, The Six Wives of Henry VIII, met een nummer Anna Boleyn.

Externe links[bewerken]


Wikiquote Wikiquote heeft een of meer citaten gerelateerd aan Anna Boleyn.